Νίξον Ρίτσαρντ

Ο 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Image

Ο 37ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο Richard Milhous Nixon γεννήθηκε στοις 9 Ιανουαρίου 1913 στη Γιόρπα Λίντα της Καλιφόρνιας και πεθανε στις 22 Απριλίου 1994, σε ηλικία 81 ετών, στη Νέα Υόρκη. Επί της προεδρίας του με υπουργό εξωτερικών τον Χένρι Κίσινγκερ πραγματοποιήθηκε η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο. Λόγω του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις 8 Αυγούστου 1974 την ίδια μέρα που ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό.

 
Επιστολή Νίξον
Σύμφωνα με μαρτυρία του Αμερικανού διπλωμάτη James W. Spain, ο Πρόεδρος Νίξον φέρεται να έστειλε την παραμονή της τουρκικής εισβολής μια επιστολή στον τούρκο πρωθυπουργό Μπουλεντ Ετσεβίτ, κατ' αντιστοιχία της Επιστολής Τζόνσον προς τον Ισμέτ Ινονού το 1964, η οποία μάλιστα ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν πολύ σκληρότερη σε περιεχόμενο. Καθώς ο Σίσκο δεν είχε φτάσει ακόμα στην Άγκυρα, την επιστολή ανέλαβαν να παραδώσουν ο πρέσβης William B. Macomber Jr. και ο βοηθός του James W. Spain. Ωστόσο, οι Αμερικανοί διπλωμάτες μόλις έφτασαν στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού τον άκουσαν να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Χένρι Κίσινγκερ και, κρίνοντας ότι οι συνθήκες είχαν αλλάξει, αποφάσισαν να μην παραδώσουν την επιστολή που κρατούσαν στα χέρια τους.
 

Πολιτική

Ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και είχε διατελέσει προηγουμένως αντιπρόσωπος και γερουσιαστής από την Καλιφόρνια, ενώ ήταν ο 36ος αντιπρόεδρος από το 1953 έως το 1961. Κατά την πενταετή θητεία του στον Λευκό Οίκο μειώθηκε η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ, επήλθε εκτόνωση με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανδρωμένη προσεδάφιση στη Σελήνη και ιδρύθηκαν η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Η δεύτερη θητεία του Νίξον έληξε πρόωρα, όταν έγινε ο μοναδικός πρόεδρος που παραιτήθηκε από το αξίωμά του, μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Βιογραφία

Ο Ρίτσαρντ Νίξον  μεγάλωσε με τους γονείς του σε απλές συνθήκες και ανατράφηκε αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες του Κουακερισμού. Ο Νίξον φοίτησε στο λύκειο του Φούλερτον. Θεωρήθηκε εξαιρετικός μαθητής και τιμήθηκε με βραβείο για την καλύτερη ακαδημαϊκή επίδοση στην πολιτεία. Αφού αποφοίτησε από το κολέγιο Whittier το 1934, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Duke μέχρι το 1937, όπου έλαβε υποτροφία. Την ίδια χρονιά έγινε δεκτός ως δικηγόρος.

 

Στις 21 Ιουνίου 1940 παντρεύτηκε την Patricia Ryan στην Καλιφόρνια. Το 1942 έγινε εισαγγελέας στην Καλιφόρνια και το 1946 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, με το βαθμό του υποπλοιάρχου. Ο Νίξον, ο οποίος ήταν μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το 1946, έγινε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1947 έως το 1950. Το 1950 εξελέγη γερουσιαστής από την Καλιφόρνια και ορκίστηκε στο αξίωμά του το 1951. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Νίξον δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη.

 

Από το 1953 έως το 1961 διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ. Όταν ο Λίντον Β. Τζόνσον αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος το 1968, διάδοχός του ήταν ο Νίξον, ο οποίος εξελέγη 37ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1968 και ορκίστηκε στο αξίωμά του στις 20 Ιανουαρίου 1969. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κατάχρησης ναρκωτικών, ο Έλβις Πρίσλεϊ προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 1970 και διορίστηκε από τον Νίξον ως πράκτορας στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Νίξον βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρόκληση του πολέμου του Βιετνάμ, ο οποίος δίχασε το έθνος. Η πρώτη μεγάλη απώλεια εμπιστοσύνης στην πολιτική των ΗΠΑ σημειώθηκε με τη δημοσίευση της «Έκθεσης Τόνκιν». Οι New York Times τύπωσαν εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που διέρρευσαν από τις 16 Ιουνίου 1971, τα οποία αποκάλυπταν ότι ο αμερικανικός απολογισμός του «συμβάντος Τόνκιν» του 1964, που οδήγησε στην επίσημη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο του Βιετνάμ, ήταν σκόπιμη παραπληροφόρηση. Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 2 και 4 Αυγούστου 1964, βορειοβιετναμέζικα ταχύπλοα πυροβόλησαν πολλές φορές χωρίς αιτία δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Τόνκιν.

 

Στην επιστημονική πολιτική, το 1971 κήρυξε μια πρωτοβουλία με το σύνθημα «Πόλεμος κατά του καρκίνου», στόχος της οποίας ήταν η θεραπεία του καρκίνου μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Ως ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρίτσαρντ Νίξον επισκέφθηκε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την ΕΣΣΔ το 1972. Έγινε πρωτοπόρος των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ των κομμουνιστικών παγκόσμιων δυνάμεων. Ξεκίνησε επίσης την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ο Νίξον και ο σοβιετικός κρατικός και κομματικός ηγέτης Μπρέζνιεφ υπέγραψαν τη συμφωνία για τον περιορισμό των όπλων SALT I (Strategic Arms Limitation Talks). Στην εσωτερική πολιτική, ίδρυσε μια σειρά οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) ως εθνικής περιβαλλοντικής υπηρεσίας. Οι παρατηρητές θεωρούν ως πολιτικό του αποκορύφωμα τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ το 1973 μέσω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο κρατών. Ο Χένρι Κίσινγκερ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή. Το 1973, ο Νίξον προσπάθησε επίσης να επιλύσει το ζήτημα της Μέσης Ανατολής στον «Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ» μέσω της πολιτικής της ύφεσης.

 

Μετά τη διάρρηξη δωματίων στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο ξενοδοχείο Watergate στην Ουάσιγκτον το 1973, ο Ρίτσαρντ Νίξον βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου Watergate. Αφού κατέστη σαφές ότι το προσωπικό του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον εμπλεκόταν στα γεγονότα, ο Νίξον απειλήθηκε με παραπομπή σε δίκη. Το αποκορύφωμα αυτών των ενίοτε δραματικών εξελίξεων ήταν η παραίτηση του Νίξον από την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στις 9 Αυγούστου 1974. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτήθηκε από το αξίωμά του. Διάδοχός του στην προεδρία των ΗΠΑ ήταν ο αντιπρόεδρος Τζέραλντ Ρούντολφ Φορντ. Ο Ρίτσαρντ Μίλχους Νίξον αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή και εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια. Το 1978 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Τα απομνημονεύματα του Ρίτσαρντ Νίξον».

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Wikipedia: Ριτσαρντ Νίξον

Φώτο Γκάλερι

Image