Σαν σήμερα: 24 Ιουλίου

2020 Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης

Μετατρέπεται σε τζαμί

Η Αγία Σοφία ως τζαμί ανοίγει τις πύλες της στις 24 Ιουλίου 2020. Το «πράσινο φως» είχε δώσει νωρίτερα με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Απεβίωσαν

2023

Θάσος Σοφοκλέους

Τομεάρχης ΕΟΚΑ -Εκπαιδευτικός

2018

Ανδρέας Σοφοκλέους

Δημοσιογράφος ερευνητής

1458

Ιωάννης Β'

Βασιλιάς της Κύπρου

Άλλα Γεγονότα

2003 Βάση διοίκησης του πολεμικού Ναυτικού

Μετονομάζεται σε Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης

Στις 24 Ιουλίου 2003 προς τιμή του Ευάγγελου Φλωράκη, η κεντρική βάση της διοίκησης του πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου μετονομάζεται σε Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης .

1999 Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, καταδικάζεται σε δεκάμηνη φυλάκιση και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων με την κατηγορία της τέλεσης αδικήματος και υποκίνησης σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος.Η ποινή του ολοκληρώνεται στις 24 Ιουλίου 1999.

1974 Ηνωμένα Έθνη

Φτάνουν ενισχύσεις για έλεγχο της νεκρής ζώνης

Μετά την τουρκική ειςσβολή ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζητά αύξηση της αριθμητικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι ενισχύσεις φτάνουν μεταξύ 24 Ιουλίου 1974 και 14 Αυγούστου 1974 για έλεγχο της νεκρής ζώνης.

1974 Κωνσταντίνος Καραμανλής

Επιστρέφει από το Παρίσι και ορκίζεται πρωθυπουργός

Τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει από το Παρίσι στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ντ’ Εστέν διαθέτει το προσωπικό του αεροπλάνο για την άμεση επιστροφή του. Ορκίζεται πρωθυπουργόςκαι σχηματίζει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

1969 Τσετίνκαγια

Της απονέμεται η Ασπίδα Πάκκου

Η τουρκοκυπριακή ομάδα Τσετίνκαγια κερδίζει τις περισσότερες κατακτήσεις στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και η ΚΟΠ απονέμει την Ασπίδα στην ομάδα στις 24 Ιουλίου 1969 σε ειδική τελετή στη Λευκωσία.

1942 Γλαύκος Κληρίδης

Σώζεται από πτώση πολεμικού αεροπλάνου

Στις 24 Ιουλίου 1942 σε μία αποστολή πάνω από το Αμβούργο, αεροπλάνο της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας καταρρίπτεται από τους Γερμανούς. Ο σμηνίας Γλαύκος Κληρίδης μαζί με άλλους δύο σώζονται πέφτοντας με τα αλεξίπτωτά τους. Λίγη ώρα αργότερα συλλαμβάνονται και κρατούνται αιχμάλωτοι για τρία χρόνια, έως και τη λήξη του πολέμου το 1945.

1923 Συνθήκη της Λωζάνης

Υπογράφεται από Ελλάδα και Τουρκία

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφεται τις 24 Ιουλίου 1923, με την οποία καθορίζονται τα προς την Τουρκία σύνορα της Ελλάδας. Ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο είναι τα άρθρα 16, 20 και 21. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λωζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.