Κουζαρίδης Αντώνης (Τόνι)

Ένας παγκοσμίως κορυφαίος βιολόγος του καρκίνου

Image

Μοριακός βιολόγος. Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Τόνι Κουζαρίδης, με καταγωγή από την Αμμόχωστο, γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1958. Σε νεαρή ηλικία υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Leeds, από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο Bachelor of Science στη Γενετική το 1981. Το 1985 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

 

Μετά τη διδακτορική του διατριβή, έκανε μεταδιδακτορική εργασία στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (LMB) σχετικά με τον  καρκίνο του κυτταρομεγαλοϊού και στη συνέχεια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Εκεί εξέτασε την περιοχή διμερισμού του φερμουάρ λευκίνης c-Fos για να διευκρινίσει τη λειτουργία του. Επέστρεψε στο Κέιμπριτζ για να ηγηθεί ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Gurdon, όπου βρίσκεται έκτοτε.

 

Ο Κουζαρίδης είναι πρωτοπόρος στον τομέα της τροποποίησης της χρωματίνης και του ρόλου της στον μεταγραφικό έλεγχο και στον καρκίνο. Το 1996 έκανε μια σημαντική ανακάλυψη διαπιστώνοντας ότι ο μεταγραφικός συνενεργοποιητής CBP είναι μια ακετυλοτρανσφεράση ιστών. Έκτοτε έχει εργαστεί για τον εντοπισμό πολλών νέων μεταλλάξεων των ιστών, περιγράφοντας τις λειτουργίες τους στη μεταγραφή και την επιδιόρθωση του DNA και αναδεικνύοντας τη λανθασμένη ρύθμισή τους στον καρκίνο. Η απόδειξή του ότι ένας αναστολέας της οδού ακετυλίωσης των ιστών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των λευχαιμιών MLL διευκόλυνε τη χρήση του σε κλινικές δοκιμές. Πολλές συνδέσεις μεταξύ επιγενετικών τροποποιήσεων και καρκίνου έχουν καταδειχθεί από την ομάδα του.

 

Κέιμπριτζ

Είναι Καθηγητής Βιολογίας Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, διευθυντής του Ινστιτούτου Milner Therapeutics και Ανώτερος Επικεφαλής Ομάδας στο Ινστιτούτο Gurdon. Έχει εκλεγεί ως Αντεπιστέλλον Μέλος της Τάξης των Θετικών Επιστημών, ενώ του έχει απονεμηθεί από την Ακαδημία το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020.

 

Εχει λάβει πληθώρα διακρίσεων, όπως το Wellcome Trust Medal, το Tenovus Medal στη Μοριακή Ιατρική (Ηνωμένο Βασίλειο), το Bodossaki Foundation prize στη Βιολογία (Ελλάδα), το Bijvoet Medal (Ολλανδία), το Biochemical Society Award Novartis Medal and Prize (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Heinrich Wieland Prize (Γερμανία), καθώς και την εκλογή του ως Μέλους της Βρετανικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

 

Ιππότης 

Στις 17 Ιουνίου 2024 η  STORM Therapeutics Ltd.  που πρωτοπορεί στον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό μέσω τροποποιήσεων RNA για τη θεραπεία ασθενειών, ανακοίνωσε ότι ο ιδρυτής και διευθυντής της και καθηγητής Βιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Ηνωμένο Βασίλειο, Tony Kouzarides, PhD, FMedSci, FRS, θα τιμηθεί με τον τίτλο του ιππότη για την παγκόσμια επίδρασή του στη θεραπεία ασθενειών. Ο καθηγητής Κουζαρίδης, ένας παγκοσμίως κορυφαίος βιολόγος του καρκίνου με καριέρα που καλύπτει πάνω από 25 χρόνια, τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη κατά την τελετή Investiture του 2024, στο πλαίσιο των King's Birthday Honors.

 

Η STORM Therapeutics ξεπήδησε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 2015 από τον καθηγητή Κουζαρίδη και τον συνάδελφό του καθηγητή Eric Miska, μετά το πρωτοποριακό έργο τους στην επιγενετική του RNA. Ο καθηγητής Κουζαρίδης και η ερευνητική του ομάδα εντόπισαν τη σημασία των τροποποιήσεων του RNA κατά την ανάπτυξη του καρκίνου, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη από τη STORM φαρμάκων πρώτης κατηγορίας που στοχεύουν σε αυτόν τον νέο μηχανισμό. Η πλατφόρμα της STORM, που προκαλεί κυτταρικό επαναπρογραμματισμό μέσω τροποποίησης του RNA, έχει δυνατότητες πέρα από τον καρκίνο σε τομείς όπως οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, οι φλεγμονές και οι μολυσματικές ασθένειες", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών εξέφρασε  τα συγχαρητήριά της προς το Αντεπιστέλλον της Μέλος, Καθηγητή Τόνι Κουζαρίδη, ο οποίος έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από την αγγλική Κυβέρνηση για την προσφορά του στην παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, και ιδιαίτερα στην επιγενετική, και στην ανακάλυψη ενζύμων που συμβάλλουν στη θεραπεία της οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας και του καρκίνου.

 

 

Πηγές:

  1. Polignosi
  2. Therapeutics, Awarded British Knighthood for Services to Healthcare Innovation and Delivery
  3. Ellines.com: Tony Kouzarides

Φώτο Γκάλερι

Image
Image