Είναι μια δασική έκταση 11.180 σκαλών στα ανατολικά του δάσους Μαχαιρά, ακριβώς στα νοτιοανατολικά του Λυθροδόντα και στα δυτικά του Δελίκηπου. To δάσος βρίσκεται ακριβώς στα διοικητικά σύνορα Λευκωσίας- Λάρνακας. Το μεγαλύτερο μέρος του δάσους περιλαμβάνεται στα διοικητικά όρια της επαρχίας Λάρνακας και μόνο ένα μικρό τμήμα στα βορειοανατολικά εμπίπτει στα διοικητικά όρια της επαρχίας Λευκωσίας. Από διοικητικής απόψεως, περιλαμβάνεται στην έκταση των χωριών Δελίκηπος, Πάνω Λεύκαρα, Μαθιάτης και Λυθροδόντας.
Το δάσος της Αετόμουττης, που αποτελείται κυρίως από πεύκα, αντρουκλιές, σφενδάμνους, στερατζ'ιές, σχίνους, τρεμιθιές, αγριοελιές και αγριοχαρουπιές, είναι τοποθετημένο πάνω σε λάβες.
Δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 500 χιλιοστόμετρα, που είναι σχεδόν η ίδια με τη μέση ετήσια όμβρηση της Κύπρου ως συνόλου (489 χιλιοστόμετρα). Το ανάγλυφο του δάσους είναι διαμελισμένο, κυρίως από τους παραπόταμους του Πεντάσχοινου. Ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα του δάσους διαμορφώθηκαν βαθιές στενές κοιλάδες. Εδώ βρίσκεται και η πιο ψηλή κορφή του δάσους, γνωστή ως Αετόμουττη, με 692 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αναμφίβολα το δάσος πήρε την ονομασία του από την κορφή αυτή. Στο ανατολικό τμήμα η μορφολογία είναι πιο ήπια με σχετικά πιο χαμηλό υψόμετρο.