Μοναχός, αγιογράφος. Γεννήθηκε το 1920 στην Αθηένου. Το κοσμικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος. Σε ηλικία 20 χρόνων εισήλθε στο μοναστήρι του Σταυροβουνιού, ακολουθώντας τον μοναχισμό. Στο μοναστήρι αυτό πήρε και τα πρώτα μαθήματα αγιογραφίας. Αργότερα πήγε στο Άγιον Όρος όπου μαθήτευσε κοντά στον αξιόλογο αγιογράφο μοναχό Ιωαννίκιο Μαρκόπουλο. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 συνελήφθη από τους Άγγλους, κατηγορήθηκε για μεταφορά όπλων και κλείστηκε στα κρατητήρια όπου έμεινε τρία περίπου χρόνια. Μετά το τέλος του αγώνα εστάλη από τον πρόεδρο Μακάριο στην Αθήνα για συνέχιση των σπουδών του στην αγιογραφία. Εκεί είχε ως δάσκαλο του τον σημαντικό ζωγράφο-αγιογράφο Φώτη Κόντογλου. Παράλληλα ο μοναχός Καλλίνικος έκανε κι ο ίδιος έρευνες για την τέχνη της αγιογραφίας, επισκεπτόμενος παλαιές εκκλησίες και μοναστήρια της Ελλάδας και άλλων χωρών και μελετώντας σωζόμενα βυζαντινά έργα τέχνης (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).
Ασχολήθηκε εκτεταμένα τόσο με την τοιχογραφία όσο και με την κατασκευή φορητών εικόνων. Μεταξύ άλλων αγιογράφησε το συνοδικό της Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία, την εκκλησία της Αθηένου, το καθολικό του μοναστηριού του Σταυροβουνιού, ενώ ζωγράφισε και πλήθος φορητές εικόνες. Εξέθεσε έργα αγιογραφίας επανειλημμένα στη Λευκωσία, στην Αθήνα, στο Αμβούργο, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Φραγκφούρτη, στο Λονδίνο κσι στη Λωζάνη. Έργα του βρίσκονται σε πολλές εκκλησίες, σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές.
Ο πατέρας Καλλίνικος θεωρείτο ως ένας από τους επιφανέστερους αγιογράφους στον πανορθόδοξο χώρο. Ακόμη και σε βαθιά γεράματα εξακολούθησε να αγιογραφεί στο κελί του στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών την 24η Ιανουαρίου 2011 στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Η εξόδιος ακολουθία έγινε την 25η του ιδίου μηνός και ετάφη στην γενέτειρά του Αθηένου.
Σε χώρο που δωρήθηκε από τον πατέρα Καλλίνικο Σταυροβουνιώτη και με ενσωμάτωση σ’ αυτό μεγαλύτερης έκτασης γης που προήλθε από απαλλοτρίωση, έχει ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα του Καλλινίκειου Δημοτικού Μεγάρου στη γενέτειρά του Αθηένου. Στο συγκρότημα εντάσσεται και το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη, στο οποίο ο αγιογράφος δώρισε την ανεκτίμητη σε αξία συλλογή του από εικόνες, βιβλία και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα.
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια