Ισπανός (Καταλανός) ευγενής ο οποίος έζησε και έδρασε στην Κύπρο κατά τον 15ο αιώνα, ανέλαβε μάλιστα και υψηλά αξιώματα στο μεσαιωνικό βασίλειο της Κύπρου. Αναφέρεται επανειλημμένα τόσο από τους Κυπρίους χρονογράφους Λεόντιο Μαχαιρά και Γεώργιο Βουστρώνιο, όσο κι από τον Στ. Λουζινιανό, τον Πέρο Ταφούρ, τον Λορεντάνο και άλλους.
Στο προσκήνιο των κυπριακών εξελίξεων ο Καρσεράν Σουαρέζ απαντάται αρχικά επί βασιλείας του Ιανού (1398-1432), στην υπηρεσία του οποίου κι ετάχθη. Πολέμησε δίπλα στον βασιλιά Ιανό στη μάχη της Χοιροκοιτίας (1426) κατά των Μαμελούκων της Αιγύπτου, όπου οι δυνάμεις του βασιλείου της Κύπρου είχαν ηττηθεί από τους εισβολείς. Εκεί μάλιστα προσπάθησε, με αυτοθυσία, να σώσει τον βασιλιά της Κύπρου μετά την ήττα, στρέφοντας την προσοχή των Μαμελούκων στον εαυτό του, φωνάζοντας ότι ο ίδιος ήταν ο βασιλιάς. Όμως τελικά ο Ιανός συνελήφθη αιχμάλωτος, όπως κι ο Καρσεράν Σουαρέζ κι άλλοι, όλοι δε μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι στο Κάιρο. Στην αιχμαλωσία, οι σχέσεις Ιανού-Σουαρέζ έγιναν ακόμη πιο στενές. Ο δεύτερος κατόρθωσε σύντομα να επιτύχει ν' απελευθερωθεί, οπότε κατέβαλε πολλές προσπάθειες (ταξιδεύοντας μέχρι τη Ρώμη) προκειμένου να μαζέψει χρήματα που θα δίνονταν ως λύτρα ώστε ν' απελευθερωθεί ο βασιλιάς Ιανός. Μετά την απελευθέρωση κι επιστροφή του, ο Ιανός αντάμειψε πλουσιοπάροχα τον πιστό Σουαρέζ, στον οποίο έδωσε αξιώματα και μάλιστα τον νύμφευσε με μια νόθο κόρη του. Πιθανότατα επί Ιανού ανέλαβε ο Σουαρέζ το αξίωμα του ναυάρχου της Κύπρου, αν και στις πηγές δεν απαντάται να κατέχει το αξίωμα αυτό πριν από το 1432. Αργότερα αναφέρεται ότι κατείχε και το αξίωμα του τζαμπερλάνου, στο οποίο τον διαδέχθηκε ο τυχοδιώκτης Ρίτζο ντι Μαρίνο*. Κατά το 1457-1459 εξ άλλου, επί βασιλείας Ιωάννη Β' (1432-1458) και Καρλόττας (1458-1460), ο Καρσεράν Σουαρέζ κατείχε το ιδιαίτερα σημαντικό αξίωμα του κοντοσταύλη. Υποστήριξε τότε τη νόμιμη βασίλισσα της Κύπρου Καρλόττα στη διαμάχη της για τον θρόνο προς τον ετεροθαλή αδελφό της Ιάκωβο Β', τον οποίο μάλιστα αντιμετώπισε και προσπάθησε να συλλάβει (όταν ο Ιάκωβος ήταν ακόμη αρχιεπίσκοπος Λευκωσίας).
Μετά την επικράτηση του Ιακώβου Β' και τη φυγή της Καρλόττας, ο Καρσεράν Σουαρέζ δεν απαντάται πλέον στις πηγές. Πιθανότατα είχε πεθάνει αυτή την εποχή. Ο ντε Μας Λατρί γράφει ότι έφυγε από την Κύπρο τον Δεκέμβριο του 1473. Τότε, μετά τη δολοφονία του Ιακώβου Β' είχαν διαφύγει από την Κύπρο οι ηγέτες των Καταλανών στο βασίλειο (και Καταλανός ήταν και ο Σουαρέζ) επειδή κινδύνευαν άμεσα από τους Βενετούς. Όμως στις πηγές που επικαλείται ο ντε Μας Λατρί (Γεώργιος Βουστρώνιος και Φλώριος Βουστρώνιος), αναφέρεται ότι εκείνος που έφυγε από την Κύπρο το τέλος του 1473 ήταν ο Αλφόνσο Σουαρέζ, νόθος γιος του Καρσεράν (που μάλιστα δεν έφυγε αλλ' αρνήθηκε ν' αναχωρήσει με τον Ρίτζο ντι Μαρίνο και τους άλλους).