Μεγάλη μεσαιωνική οικογένεια της Βενετίας, της οποίας πολλά μέλη ανέλαβαν υψηλά αξιώματα και μερικά σχετίστηκαν με την Κύπρο. Εκείνοι από τους Σοράντζο που σχετίστηκαν με την Κύπρο ήταν οι ακόλουθοι:
1. Βενέδικτος Σοράντζο: Κληρικός, Λατίνος αρχιεπίσκοπος Λευκωσίας. Βλέπε γι' αυτόν χωριστό λήμμα.
2. Βικέντιος Σοράντζο: Απεσταλμένος της Δημοκρατίας της Βενετίας στον σουλτάνο Κανσούχ αλ-Κχούρι στο Κάιρο το 1503. Η Κύπρος βρισκόταν τότε υπό την κατοχή των Βενετών αλλά συνέχιζε να καταβάλλει και τον ετήσιο φόρο υποτελείας στους Μαμελούκους της Αιγύπτου, που ίσχυε από το 1426. Το 1503, παράπονα του σουλτάνου για την ποιότητα των υλικών (όπως υφάσματα κ.α.) που στέλνονταν από την Κύπρο στην Αίγυπτο, δημιούργησαν ένταση κι ο Βικέντιος Σοράντζο εστάλη στο Κάιρο προς διευθέτηση της διαφοράς. Εκεί συνελήφθη αλλ' απελύθη τελικά, με τη μεσολάβηση Αιγυπτίων εμίρηδων.
3. Βίκτωρ Σοράντζο: Αξιωματούχος της Δημοκρατίας της Βενετίας που εστάλη στην Κύπρο με το αξίωμα του προβλεπτή (proveditore) κατά τα τέλη του 1473. Ο Γεώργιος Βουστρώνιος (Χρονικόν, «Φιλόκυπρος», 1989, παρ. 152), γράφει ότι ο Σοράντζο έφθασε στην Αμμόχωστο στις 23 Νοεμβρίου με 10 γαλέρες του βενετικού στόλου, σταλμένος από την ἀφεντίαν (= τις αρχές της Βενετίας) διά βλέπησιν τοῦ τόπου. Η αποστολή του Σοράντζο ήταν ιδιαίτερα σοβαρή. Είχαν προηγηθεί η δολοφονία του βασιλιά της Κύπρου Ιακώβου Β' από πράκτορες των Βενετών, και οι δολοφονίες εξεχόντων Βενετών της οικογένειας Κορνάρο στην Αμμόχωστο από τον Ρίτζο ντι Μαρίνο κι άλλους του «καταλανικού κόμματος». Η Βενετία έσπευσε, διά της αποστολής του Βίκτωρος Σοράντζο, να ενισχύσει τη βενετική παρουσία στην Κύπρο, να αντιμετωπίσει τους επίφοβους Καταλανούς και να προστατεύσει τη Βενετσιάνο βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο μέσω της οποίας προωθήθηκαν οι βενετικές βλέψεις για κατοχή της Κύπρου.
Ο Σοράντζο πέτυχε στην αποστολή του αυτή. Μάλιστα έθεσε και την ίδια τη βασίλισσα Αικατερίνη υπό αυστηρό έλεγχο στο παλάτι της στην Αμμόχωστο, κι ουσιαστικά ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Την προσπάθειά του ενίσχυσε κι ο φημισμένος ναύαρχος της Βενετίας Πέτρος Μοτσενίγκο (λίγο αργότερα δόγης της Βενετίας), που είχε επίσης σταλεί στην Κύπρο (βλέπε γι' αυτόν στο λήμμα Μοτσενίγκο οικογένεια). Όταν ο Μοτσενίγκο εξουδετέρωσε τις αντιβενετικές δυνάμεις στην Κύπρο κι απεχώρησε, άφησε στον Σοράντζο στρατιωτική δύναμη και 13 καράβια για τήρηση της τάξης.
Για τις υπηρεσίες του αυτές προς τη Βενετία ο Βίκτωρ Σοράντζο ανταμείφθηκε με τιμές. Για την όλη δράση του στην Κύπρο εκείνα τα κρίσιμα χρόνια (1473-1474), βλέπε G. Hill, A History of Cyprus, vol. Ill, pp. 658, 666, 668 685, 694, 696 κ.α., όπου κι αναφορές στις πηγές.
4. Ιωάννης Σοράντζο: Υπηρέτησε κι αυτός επίσης ως προβλεπτής (proveditore) της Βενετίας στην Κύπρο, από τον Μάρτιο του 1474, σ' αντικατάσταση του Βίκτωρος Σοράντζο. Υπηρέτησε μέχρι το τέλος του ίδιου χρόνου, γιατί δεν άντεξε στο κλίμα της Κύπρου. Η βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο ανήγγειλε γραπτώς στον δόγη της Βενετίας Νικόλαο Mαρσέλλο, στις 6 Ιανουαρίου 1475, ότι ο Ιωάννης Σοράντζο είχε πεθάνει από πυρετό. Λίγο πιο πριν είχαν πεθάνει από ασθένεια και οι δυο (Βενετοί) καγκελλάριοι της Αικατερίνης. Η ίδια η βασίλισσα κατήγγειλε στον δόγη ότι, μετά το θάνατο των δυο αυτών αξιωματούχων, ο Ιωάννης Σοράντζο είχε συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις εξουσίες και δρούσε ως να ήταν ο κύριος κι ο κυβερνήτης του βασιλείου της Κύπρου. Ωστόσο οι ασθένειες και οι επιδημίες που μάστιζαν τότε την Κύπρο κατέβαλαν και τον ίδιο. Διάδοχός του διορίστηκε από τις βενετικές αρχές ο που πήρε εντολή (6 Μαϊου 1475) να έλθει το συντομότερο στην Κύπρο.