Με την ονομασία αυτή υπάρχουν τρεις ψηλές βουνοκορφές στην οροσειρά του Τροόδους που υψώνονται γύρω από τον Όλυμπο. Αυτές είναι η Ηστ Σιώλτερ (1.739 μέτρα), η Γουέστ Σιώλτερ (1.710 μέτρα) και η Νορθ Σιώλτερ (1.709 μέτρα), που είναι οι ψηλότερες κορφές της Κύπρου μετά τον Όλυμπο (1.952 μέτρα).
Βλέπε λήμμα: Όλυμπος
Η κορφή Ηστ Σιώλτερ βρίσκεται περί τα 3,5 χιλιόμετρα ανατολικά του Ολύμπου, η Γουέστ Σιώλτερ περί τα 2,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του και η Νορθ Σιώλτερ περί τα 2,5 χιλιόμετρα βόρειά του.
Από γεωλογικής απόψεως, οι κορφές Γουέστ Σιώλτερ και Νορθ Σιώλτερ βρίσκονται πάνω στους δουνίτες και η κορφή Ηστ Σιώλτερ πάνω στους σερπεντινίτες του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους. Τα εδάφη που αναπτύχθηκαν πάνω στα πετρώματα αυτά είναι τα πυριτιούχα.
Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχονται οι τρεις βουνοκορφές είναι από τις ψηλότερες της Κύπρου και κυμαίνεται περί τα 1.000 χιλιοστόμετρα. Κατά τους χειμερινούς μήνες δέχονται επίσης αρκετή χιονόπτωση που καλύπτει το έδαφος για αρκετές εβδομάδες στη διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών του χρόνου. Γύρω από τις κορφές φυτρώνουν πεύκα και άγρια χαμηλή βλάστηση, τα δε κλαδιά πολλών δέντρων έχουν λυγίσει από το βάρος του χιονιού.
Τις ονομασίες αυτές έδωσαν στις τρεις βουνοκορφές οι Άγγλοι, μετά το 1878 οπότε κατέλαβαν την Κύπρο, και τις καθιέρωσαν· έκτοτε χρησιμοποιούνται και στους επίσημους χάρτες.
Βλέπε λήμμα: Αγγλοκρατία
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια