Σιούχας ή σιούφας ή γιούχας

Μεγάλο αρπακτικό πουλί

Image

Με τις ονομασίες αυτές είναι γνωστά στην Κύπρο τέσσερα είδη μεγάλων αρπακτικών που έρχονται στο νησί όταν μεταναστεύουν, το φθινόπωρο και την άνοιξη, πηγαίνοντας στην Αφρική για να διαχειμάσουν κι επιστρέφοντας στην Ευρώπη για να γεννήσουν. Τα είδη είναι:

 

1. Buteo  buteo

2. Buteo  lagopus

3. Buteo  rufinus

4. Pernis  apivorus

 

Και τα τέσσερα ανήκουν στην οικογένεια Accipitridae. Δυο απ' αυτά, το Β. buteo και το Β. rufinus, κάποτε παραμένουν για να διαχειμάσουν στην Κύπρο, κοντά σε βαλτότοπους και κυρίως στην αλυκή της Λεμεσού, αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς.

 

Τα αρπακτικά αυτά αναγνωρίζονται εύκολα από τις πλατιές στρογγυλωτές φτερούγες και την κοντή στρογγυλωτή ουρά τους. Το χρώμα τους διαφέρει μεταξύ των ειδών, γενικά όμως κυριαρχεί το βαθύ καφέ στο άνω μέρος του κορμού τους, η ουρά είναι καφέ με ραβδώσεις, το κάτω μέρος του κορμού και της ουράς είναι ασπριδερό με ευδιάκριτες καφέ αποχρώσεις και τα πόδια είναι κίτρινα. Το πέταγμά τους είναι βαρύ αλλά όταν διαγράφουν κύκλους για ν' ανυψωθούν είναι θεαματικό. Φωλιάζουν σε δέντρα και γεννούν 4-6 αυγά. Τρέφονται με ζωντανά πουλιά, ερπετά, μεγάλα έντομα, απορρίμματα φαγητών σε σκουπιδότοπους, ένα όμως απ' αυτά, το P. apivorus, αρέσκεται να λεηλατεί φωλιές μελισσών και σφηκών και να τρώει το μέλι και τις νύμφες στις κηρήθρες, γι’ αυτό και η αγγλική ονομασία του είναι Honey burrard. Είναι ο τριόρχης των αρχαίων Ελλήνων τον οποίο περιγράφει ο Αριστοτέλης, αναφέρει δε και ο Αιλιανός.

 

Το μέγεθος των αρπακτικών αυτών πουλιών, ανάλογα προς το είδος, είναι από 20 έως 65 εκατοστόμετρα. Όπως όλα τα αρπακτικά, έτσι κι αυτά είναι προστατευόμενα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image