Παναγιώτης Χρ. Σεργίδης. Εκπαιδευτικός, πρώην ανώτερος μορφωτικός λειτουργός του υπουργείου Παιδείας. Γεννήθηκε στο Τρίκωμο το 1929 και πέθανε το 2001. Μετά την αποφοίτησή του από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα), καθώς και στη Δραματική Σχολή Σωκράτη Καραντινού. Αργότερα έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (με έμφαση στο σχολικό θέατρο ως παιδαγωγικό μέσο). Υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση ως υποδιευθυντής και βοηθός γυμνασιάρχης μέχρι το 1966, οπότε διορίστηκε βοηθός μορφωτικός λειτουργός στη νεοσυσταθείσα Μορφωτική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Το 1968 διορίστηκε μορφωτικός λειτουργός και το 1980 ανώτερος μορφωτικός λειτουργός. Για μια εικοσαετία (μέχρι την αφυπηρέτησή του) εργάστηκε για τον καταρτισμό και την εφαρμογή της μορφωτικής πολιτικής του υπουργείου Παιδείας. Εργάστηκε επίσης για την εγκαθίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Οργανισμού. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνή πολιτιστικά συνέδρια.
Θέατρο
Ο Παναγιώτης Σέργης ασχολήθηκε επίσης με τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων και ιδιαίτερα αρχαίων τραγωδιών.
Ιδιαίτερη σημασία στη σκηνοθετική του εργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων Αμμοχώστου είχε το ανέβασμα για πρώτη φορα στο Νεοελληνικό ιστορικό χώρο της τραγωδίας του Ευριπίδη "Ικέτιδες" ( 1960) , και η αναβίωση της Τραγωδίας στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας , για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του, από το Βάσο Καραγιώργη, με τον "Οιδίποδα Τύρρανο" του Σοφοκλή. ( 1962) στενοί του φίλοι απο την εποχή των σπουδών του ήταν ο Άγγελος Σικελιανός κι ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός. Ο Παναγιώτης Σέργης έζησε απο κοντά τον Σικελιανό στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια της Ελλάδος καθως και την αρρώστεια και τον θανάτου του το 1951. Η γνωριμία μαζι του ηταν καθοριστική για την πνευματική του εξέλιξη και μετέδωσε το έργο του απο τη δεκαετία του 1950 στους μαθητές του στην Αμμόχωστο κι έκανε πολλές ομιλίες για το έργο του .
Ερανος του Σχολείου Τρικώμου
Ο Παναγιώτης Σεργίδης ενώ ακόμα φοιτούσε στο Γυμνάσιο Τρικώμου τέθηκε επικεφαλής μιας πρωτοβουλίας για συλλογή χρημάτων για την Ελλάδα που μπήκε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σέργης με τον συμμαθητή του Βάσο Καραγιώργη ανταποκρίθηκαν σε έκκληση των Μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου για παγκύπριο έρανο. Απάντησαν στην έκκληση των μαθητών του Παγκυπρίου στις 19 Δεκεμβρίου 1940 με το πιο κάτω κείμενο:
Τρίκωμον τη 19-12-1940
Αγαπητοί συμμαθηταί του Παγκ. Γυμνασίου,
Μέσον του διευθυντού του Αρρεναγωγείου μας επήραμεν την έκκλησίν σας προς συλλογήν εράνων για τα παιδιά των αγωνιστών μας και σας συγχαίρομεν διά την ευγενή πρωτοβουλίαν σας.
Χωρίς να χάσωμεν καιρό σχηματίσαμεν επιτροπήν συλλογής εράνων και επεδόθημεν με ζήλο στο έργον μας. Μαζέψαμεν σε λίγες μέρες το ποσόν £ [κενό] το οποίον σας στέλλομε για να διαβιβάσετε στον Μεγάλον της Ελλάδος μας Κυβερνήτη για να το μοιράση στα αδέλφια μας που δεν θάχουν τα Χριστούγεννα τους πατέρες τους με την διάπυρον ευχή μας γρήγορα να επιστρέψουν οι πατέρες τους στεφανωμένοι με τον αμάραντο της νίκης στέφανο.
Με συγκίνησι και περιφάνεια που αντανακλά και σ’ εμάς τα μικρά Ελληνόπουλα είδαμεν ότι ομάδα της Στ΄ τάξεως του Γυμνασίου μας ενεγράφη στο καταρτιζόμενον Εθελοντικόν Κυπριακόν σώμα για να πολεμήση τον απαίσιον δολοφόνο των αθώων παιδιών της πατρίδος μας. Σας στέλλομεν τα θερμά μας συγχαρητήρια και σας ευχόμεθα να γυρίσετε νικηταί στην ωραία μας πατρίδα. Τι κρίμα που δεν είμεθα και μεις μεγάλοι για να δώσουμεν και την τελευταία σταγόνα του αίματός μας για την γλυκεία μας πατρίδα.
Διά τους μαθ. Αρρεναγ. Τρικώμου
Η Επιτροπή εράνων
Παναγιώτης Χρ. Σεργίδη
Βάσος Καραγιώργη
Ανδρέας Χρ. Παντελή
Ανδρέας Κωστή
Γεώργιος Δημητρίου
Πηγή