Μυθική βασίλισσα των Ασσυρίων, κόρη της ιχθυόμορφης συριακής θεότητας Δερκετούς κι ενός θνητού. Ηγήθηκε πολλών νικηφόρων πολέμων των Ασσυρίων, φέρεται δε και ως η ιδρύτρια της φημισμένης Βαβυλώνος, την οποία έκτισε σε σχέδια μεγαλύτερα της Νινευή. Θεωρείται, ακόμη, ότι έκτισε κι άλλες πόλεις, όπως τα Εκβάτανα στη Μηδία, τη Σεμιραμόκερτα στην Αρμενία, την Ταρσό στην Κιλικία. Μεταξύ άλλων, κατέκτησε την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, όμως η μεγάλη εκστρατεία της στην Ινδία απέτυχε οικτρά κι ο στρατός της συνετρίβη. Μετά την ήττα της αυτή η Σεμίραμις εξαφανίστηκε υπό μορφή περιστεριού στο οποίο είχε μεταμορφωθεί.
Πίσω από τη μυθολογία, πολλοί πιστεύουν ότι υπήρξε ιστορικό πρόσωπο, συγκεκριμένα δε η Σαμμουραμάτ, σύζυγος του βασιλιά των Ασσυρίων Σαμσί-Αντάντ Ε', η οποία βασίλευσε περί το 810-805 π.Χ. ως επίτροπος του ανήλικου γιου της Αντάντ-Νιράρι Γ'. Άλλοι όμως θεωρούν ότι η Σεμίραμις ταυτίζεται προς την Αστάρτη, θεά του έρωτα και του πολέμου των Ασσυρίων, της οποίας ιερό σύμβολο ήταν το περιστέρι. Ταύτιση της Αστάρτης με την ελληνική Αφροδίτη παρατηρείται και στην αρχαία Κύπρο, όπου και πάλι το περιστέρι ήταν ιερό της σύμβολο. Αλλά αναφέρεται και σχέση της ίδιας της μυθικής Σεμιράμιδος προς την Κύπρο.
Σύμφωνα προς τον Διόδωρο Σικελιώτη (Βιβλιοθήκη Ἱστορική, 2.16), όταν η Σεμίραμις ετοίμαζε την εκστρατεία της στην Ινδική, προσκάλεσε από την Κύπρο φημισμένους τεχνίτες ναυπηγούς (όπως και παρόμοιους τεχνίτες από τη Φοινίκη και τη Συρία) που της κατασκεύασαν ειδικά καράβια για τη διάβαση του ποταμού Ινδού. Ο ίδιος συγγραφέας αφήνει επίσης να νοηθεί ότι χρησιμοποιήθηκε, για τη ναυπήγηση των καραβιών αυτών, και άφθονη ξυλεία από την Κύπρο. Τα ειδικά αυτά ποταμόπλοια που κατασκευάστηκαν ήταν ποτάμια πλοῖα διαιρετά, κατά τον Διόδωρο. Ήταν, δηλαδή, προκατασκευασμένα τεμάχια που μεταφέρθηκαν στον προορισμό τους, και εκεί συναρμολογήθηκαν!
Η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αυτή τεχνική των Κυπρίων καραβομαραγκών ήταν αντάξια της φήμης τους κατά την Αρχαιότητα. Χρονολογικά η συνεργασία των Κυπρίων με τη Σεμιράμιδα (ή πιο σωστά με τους Ασσυρίους, όπως εκφράζεται μέσω της Σεμιράμιδος), μπορεί να τοποθετηθεί πριν από τον Τρωικό πόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλούς αιώνες αργότερα ο Μέγας Αλέξανδρος χρησιμοποίησε Κυπρίους τεχνίτες στην κατασκευή καραβιών επίσης για τη διάβαση του ποταμού Ινδού.