Σούλη Σαμπάχ (Αναστασία Χριστοδούλου). Τραγουδίστρια κυπριακής καταγωγής (από την πλευρά του πατέρα της που καταγόταν από το Πολέμι της Πάφου - η μητέρα της καταγόταν από τη Χίο). Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 23 Δεκεμβρίου 1931 και πέθανε στην Αθήνα στις 2 Μαϊου 2023. Φοίτησε στο Αβερώφειο γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας, όπου συμμετείχε σε όλες τις σχολικές παραστάσεις, και από το δημοτικό έγραφε ποιήματα. Αν και η τέχνη τη γοήτευε, ο σκοπός της δεν ήταν να γίνει ηθοποιός ή τραγουδίστρια. Άλλωστε εκείνη την εποχή, αυτό δεν ήταν και ό, τι καλύτερο για τη φήμη μιας κοπέλας. Γνώριζε πάντως ότι είχε καλή φωνή, γιατί της το αναγνώριζαν όλοι στην εκκλησία όπου έψελνε.
Στην Αθήνα
Όταν η Αναστασία ήταν 23 ετών, βρέθηκε στην Αθήνα συνοδεύοντας τη μητέρα της για να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις. Τότε γνώρισε τον άντρα της ζωής της, τον ηθοποιό Δημήτρη Νικολαΐδη. Ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος και λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους, παντρεύτηκαν. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της παρουσίας της στην Αθήνα άρχισε να τραγουδά σε κέντρο, το γνωστό «Τζάκι». Ο ιδιοκτήτης, της πρότεινε να πιάσει δουλειά στο μαγαζί ως τραγουδίστρια, καθώς ξεχώριζε και για το μπρίο της που ξεσήκωνε τους θαμώνες. Δέχθηκε, αλλά με τον όρο να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο. Οι υπάλληλοι της έβγαλαν το Σούλη και ο ιδιοκτήτης «κόλλησε» δίπλα και το Σαμπά. Οι πρώτες εμφανίσεις ήταν πετυχημένες και η Σούλη αποφάσισε να αφιερωθεί στο τραγούδι. Όταν ζήτησε να χρησιμοποιήσει το κανονικό της όνομα, ο ιδιοκτήτης του κέντρου της είπε πως ήταν πια αργά, αφού ο κόσμος την είχε ήδη μάθει ως Σούλη Σαμπά. Το μόνο που κατάφερε ήταν να προσθέσει ένα «χ» στο επίθετο, ώστε να γίνει πιο ανατολίτικο και να σημαίνει κάτι. Έτσι το έκανε Σαμπάχ, που σημαίνει φως ανατολής/αυγή.
Κύπρος
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 γνωρίστηκε με τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Αχιλλέα Λυμπουρίδη και τραγούδησε συνθέσεις του. Αργότερα συνεργάστηκε και με τον Κύπριο τραγουδιστή και συνθέτη Μιχάλη Βιολάρη. Μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια που εκτέλεσε η Σούλη Σαμπάχ είναι: Τα μαύρα μμάθκια. To αερούδιν, η Μηλιά, Χαλάλιν του. Εκτός από τα τραγούδια Κυπρίων, τραγούδησε και συνθέσεις Ελλαδιτών συνθετών.
Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία "Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο" μαζί με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Μίμη Φωτόπουλο και Τζένη Καρέζη. Στην ταινία ως πρωταγωνίστρια ερμήνευσε το τραγούδι «γαρύφαλλο στ’ αυτί» που την έκανε διάσημη το 1955.
Έχει παίξει επίσης στην τηλεόραση και στο θέατρο σε σημαντικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις.
Εμφανίστηκε επίσης σε 13 κινηματογραφικές ταινίες, σε πολλές επιθεωρήσεις και σε τηλεοπτικές κωμωδίες.
Πηγή: