«Σάλπιγξ»

Image

Εβδομαδιαία πολιτικοσατιρική εφημερίδα η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λεμεσό στις 25 Ιανουαρίου1884. Εκδότης της ήταν ο γνωστός ιεροψάλτης και δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής Στυλιανός Χουρμούζιος που πριν από την έκδοση της εφημερίδας ήταν γνωστός ως Στυλιανός Ελευθεριάδης. Η εφημερίδα είχε και τον ακόλουθο υπότιτλο: Ἐφημερίς τοῦ λαοῦ Πολιτικοσατυρική ἑβδομαδιαία. Στην προμετωπίδα της αναγραφόταν επίσης το πιο κάτω απόσπασμα από τους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού: Παύσασθε  ληροῦντες καί περί τῶν ὅλων ἐρίζοντες καί κέρατα ἀλλήλοις φύοντες καί κροκοδείλους ποιοῦντες.

 

Στην πρώτη σελίδα της πρώτης έκδοσης της εφημερίδας και κάτω από τον τίτλο Τύχῃ  ἀγαθ! δίδονται οι προγραμματικές δηλώσεις της εφημερίδας σε γλώσσα βαθιά καθαρεύουσα, αλλά πολύ γλαφυρή, διαποτισμένη με πνεύμα και χιούμορ. Ανάμεσα στα άλλα ο Στυλιανός Χουρμούζιος στο κύριο αυτό άρθρο γράφει:

 

Κατώρθωσα τέλος πάντων διά πολλοῦ κόπου νά διαρρήξω τόν περικυκλοῦντα καί  συσφίγγοντα ὑμᾶς κύκλον τῆς σοβαρότητος καί  συμπαραταχθῶ  ἐπίκουρος ὑμῖν πρός ἐκδίωξιν καί  διασκόρπισιν μελαγχολικῶν νεφῶν.

Ἐρρέτω λοιπόν ἡ   σοβαρότης!

Ἐς κόρακας ἡ   σκυθρωπότης!

Ἰδού λοιπόν ἐκ ποίας θλιβερᾶς θέσεως ἐλπίζω νά  ἐξάξω ὑμᾶς ἐάν εὐδοκήσητε νά δώσητε καί εἰς ἐμέ μικράν τινα θέσιν πλησίον σας. Θέλω προσπαθήσει δηλαδή

 

1. Νά ἐκθέτω διά γλώσσης τερπνῆς, εὐτραπέλου καί δι' ὅσης ἐπιδέχεται εἰρωνείας  πᾶσαν κυβερνητικήν πρᾶξιν...

 

Η Σάλπιγξ είχε μέγεθος 62X37 εκ., ήταν τρίστηλη (πλάτος στήλης 10 εκ.) και ήταν τετρασέλιδη.

 

Ο Στυλιανός Χουρμούζιος υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της Λεμεσού της εποχής εκείνης. Εκτός από την Σάλπιγγα εξέδωσε το σατιρικό έντυπο Διάβολος, τη σατιρική εφημερίδα Μάστιγα και αργότερα την Μικρά Σάλπιγγα.

 

Από τις 13 Ιανουαρίου 1901 την έκδοση της Σάλπιγγος ανέλαβε ο Χριστόδουλος Χουρμούζιος (γιος του Στυλιανού) και από το 1912 μέχρι το 1926, που η εφημερίδα ανέστείλε την έκδοσή της, διευθυντής της ήταν ο μικρότερος γιος του Στυλιανού, Ευριπίδης Χουρμούζιος.

 

Η Σάλπιγξ υπήρξε σημαντική εφημερίδα. Εκτός από τις ειδησεογραφικές και σχολιογραφικές της στήλες, το πηγαίο χιούμορ και η σάτιρα των κρατούντων προσώπων και γεγονότων μας δίδουν μια ανάγλυφη εικόνα της ζωής στην Κύπρο και στη Λεμεσό ιδιαίτερα την εποχή εκείνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα έζησε για 42 ολόκληρα χρόνια, που αποτελεί επίδοση μακράς επιβίωσης ανάμεσα στις πρώτες κυπριακές εφημερίδες.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image