Αρχιδούκας της Αυστρίας. Γεννήθηκε το 1847 στη Φλωρεντία της Ιταλίας κι ήταν τρίτος γιος του Λεοπόλδου Β', μεγάλου δούκα της Τοσκάνης. Μητέρα του ήταν η αρχιδούκισσα Μαρία Αντωνία, κόρη του Φραγκίσκου Α', βασιλιά των Δύο Σικελιών. Ωστόσο ο Λουδοβίκος Σαλβαδόρ ανήκε στον οίκο της Αυστρίας, ως δισέγγονος του αυτοκράτορα της Αυστρίας Λεοπόλδου Β'. Πέθανε στην Αυστρία το 1915.
Ο Λουδοβίκος Σαλβαδόρ ταξίδεψε πολύ, σε διάφορες χώρες, κυρίως σε μεσογειακές και σε νησιά της Μεσογείου, με το ιδιωτικό του καράβι Νixe, γιατί αγαπούσε ιδιαίτερα τη θάλασσα. Έγραψε κι εξέδωσε πολλά βιβλία με εντυπώσεις του από τα διάφορα ταξίδια του. Την Κύπρο την επισκέφθηκε σε νεαρή ηλικία, το 1873. Ιδιαίτερα τον εντυπωσίασε η πρωτεύουσα του νησιού, η Λευκωσία, που την είχε γνωρίσει τότε (1873), κατά τα τέλη της Τουρκοκρατίας και μόλις 5 χρόνια πριν από την αγγλική κατοχή. Έγραψε ένα μόνο βιβλίο με εντυπώσεις του από την Κύπρο, κι αυτό αφορούσε ιδιαίτερα την πρωτεύουσα. Τίτλος του: Levkosia. Hauptstadt von Cypern (=Λευκωσία, η Πρωτεύουσα της Κύπρου). Ήταν το έκτο από τα 49 βιβλία που εξέδωσε συνολικά ο Λουδοβίκος Σαλβαδόρ. Το βιβλίο του για τη Λευκωσία εκδόθηκε για πρώτη φορά, στην πρωτότυπη γερμανική γλώσσα, το 1873 στην Πράγα. Το 1881 εξεδόθη στο Λονδίνο, μεταφρασμένο στην αγγλική, το ίδιο δε επανεκδόθηκε στο Λονδίνο το 1983.
Ο Λουδοβίκος Σαλβαδόρ ήταν και καλλιτέχνης. Στη Λευκωσία έκαμε και σχέδια, 15 από τα οποία περιέλαβε στο βιβλίο του. Πρόκειται για σχέδια, που τα περισσότερα απεικονίζουν όψεις της Λευκωσίας όπως ήταν τότε.
Το βιβλίο του Λουδοβίκου Σαλβαδόρ δίνει μια σφαιρική κι αρκετά λεπτομερή εικόνα της Λευκωσίας, του τέλους της Τουρκοκρατίας. Αναφέρουμε, χαρακτηριστικά, τα κεφάλαια του βιβλίου: 1) Γενικές παρατηρήσεις για την πόλη. 2) Τα τείχη της πόλης. 3) Οι γειτονιές της πόλης. Αρχιτεκτονική και εσωτερική διαρρύθμιση των σπιτιών. Κήποι. 4) Τεμένη και τάφοι αγίων. 5) Εκκλησίες και μοναστήρια. 6) Δημόσια οικοδομήματα. Λουτρά. Χάνια. Αγορές. 7) Πληθυσμός. Έθιμα. Ψυχαγωγία. Οι αρχές της πόλης. 8) Βιομηχανία και εμπόριο.
Το βιβλίο του αρχιδούκα της Αυστρίας αποτελεί σήμερα πολύτιμη μαρτυρία για τη Λευκωσία και τη ζωή της κατά τα τέλη της Τουρκοκρατίας.