Γερμανός γιατρός και περιηγητής του 16ου αιώνα, που επεσκέφθη και την Κύπρο και έγραψε γι' αυτήν. Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1535 στο Augsburg της Γερμανίας και σπούδασε ιατρική σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Γαλλίας. Σπούδασε επίσης βοτανολογία στο Μονπελλιέ (Γαλλία), το δε 1562 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Valance. To 1570 είναι γνωστό ότι υπηρετούσε στη γενέτειρά του Augsburg ως υγειονομικός επιθεωρητής της πόλης. Πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου 1596.
Το 1573 έκανε ένα ταξίδι στην Ανατολή, με την επιθυμία να βρει και να μελετήσει τα βότανα στα οποία αναφέρονταν οι αρχαίοι συγγραφείς (Θεόφραστος, Πλίνιος, Γαληνός, Διοσκουρίδης κλπ.) αλλά και Άραβες γιατροί. Αναχώρησε από τη Μασσαλία με καράβι στις 2 Σεπτεμβρίου του 1573 και στις 25 Σεπτεμβρίου έφθασε στην Αμμόχωστο. Στη συνέχεια, πήγε από την Κύπρο στη Μέση Ανατολή, όπου και παρέμεινε για αρκετό καιρό, μέχρι τον Νοέμβριο του 1575, ασχολούμενος με βοτανολογικές έρευνες και μελέτες. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, δεν κατόρθωσε να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο λόγω του ότι ένας τυφώνας εμπόδισε το πλοίο στο οποίο επέβαινε να αγκυροβολήσει στο νησί.
Επέστρεψε στην πατρίδα του τον Φεβρουάριο του 1576. Αργότερα υπηρέτησε εκεί ως διευθυντής νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων. Το 1588, επειδή κινδύνευε από τους Προτεστάντες, έφυγε από την πόλη του και εγκαταστάθηκε στο Linz. Υπηρέτησε, τέλος, ως στρατιωτικός γιατρός στην Ουγγαρία, όπου και πέθανε το 1606.
Το 1582 ο Λέονχαρτ Ράουγολφ εξέδωσε στην πόλη του, το Augsburg (που ήταν τότε κέντρο τυπογραφικής τέχνης αλλά και ιατρικής επιστήμης), ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του ταξιδιού του στην Ανατολή, σε τρία μέρη, ενώ ένα τέταρτο μέρος του εξέδωσε το 1583 στην Φραγκφούρτη. Σε αγγλική μετάφραση εξεδόθη το 1693 και ξανά το 1738, με τίτλο: «Dr. Leonhart Rauwolf's Journey into the Eastern Countries, viz. Syria, Palestine, or the Holy Land, Armania, Mesopotamia, Assyria, Chaldea etc.».
Στο έργο αυτό του Λέονχαρτ Ράουγολφ υπάρχουν και αναφορές του στην Κύπρο. Περιγράφει την άφιξή του στο «λιμάνι της Σαλαμίνος» (=στην Αμμόχωστο) και την κατάσταση της Αμμοχώστου τότε, το 1573, δύο μόλις χρόνια μετά την άλωση της, από τους Μωαμεθανούς, ύστερα από επική αντίσταση και σκληρή πολιορκία της για ένα σχεδόν χρόνο. Ο επισκέπτης
δίνει μία συνοπτική εικόνα της καταστροφής της πόλης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αφήγησή του για το ζωηρό ενδιαφέρον και τις ερωτήσεις που υπέβαλε ο Τούρκος διοικητής της Αμμοχώστου για την κατάσταση στην Ευρώπη, για τις προθέσεις του βασιλιά της Ισπανίας, για τις κινήσεις του χριστιανικού στόλου κλπ. Ήταν μία εποχή κατά την οποία οι Τούρκοι, που μόλις είχαν κατακτήσει την Κύπρο, ζούσαν με τον φόβο μιας αντεπίθεσης των Ευρωπαίων στο νησί.
Ο Λέονχαρτ Ράουγολφ δεν είχε, πάντως, την ευκαιρία να περιηγηθεί την Κύπρο και να μελετήσει τα (άφθονα) βότανα του νησιού.