Ρουμανισούδιν

Ενδημικό πουλί της Κύπρου

Image

Ενδημικό πουλί που ανήκει σε υποείδος το οποίο απαντάται μόνο στην Κύπρο, γι’ αυτό φέρει και την ονομασία cypriotes. Επιστημονική ονομασία: Parus ater cypriotes. Οικογένεια: Paridae.

 

Το ρουμανισούδιν έχει χρώμα κυανό-μαύρο στην κεφαλή, μαύρο στον λαιμό και στο πηγούνι και άσπρο στα μάγουλα και στο σβέρκο. Η ράχη του έχει χρώμα βαθύ γκριζοκαφέ και το κάτω μέρος του ανοικτό γκριζοκαφέ. Τα χρώματά του γενικά είναι ζωηρότερα από τα χρώματα του είδους που ζει στην Ευρώπη, κι αυτή είναι η κύρια διαφορά που ξεχωρίζει το κυπριακό υποείδος.

 

Είναι πουλί του δάσους, με προτίμηση τα πεύκα. Τρέφεται με έντομα και νύμφες, αλλά και με σπόρους από τα κουκουνάρια των πεύκων. Φωλιάζει σε τρύπες στις πλευρές των δρόμων, μέσα σε «δόμες» και σε σχισμές των βράχων και των δέντρων. Γεννά 3-6 αυγά άσπρα, με κοκκινωπά στίγματα. Το μέγεθός του φθάνει τα 11,5 εκατοστόμετρα. Είναι δε το μικρότερο της οικογένειάς του που απαντάται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

 

Γνωστό από την Αρχαιότητα, αναφέρεται από τον Αριστοτέλη που το ονομάζει σπίζα, γράφοντας και τα εξής: ὁ μέν σπιζίτης μέγιστος, ἒστι γάρ ὅσον σπίζα, ἕτερος δ' ὀρεινός, οὐραῖον μακρόν ἒχων, τρίτος δέ ἐλάχιστος.

 

Το τοπικό όνομα ρουμανισούδιν το πήρε γιατί το κελάιδημά του ομοιάζει με τον ήχο που δημιουργεί το ρουμανίσιν ή ρωμανίσιν όταν σπρώχνεται για να ασφαλίσει τη θύρα.

 

Όπως κι όλα τα πουλιά του είδους του, το ρουμανισούδιν είναι προστατευόμενο.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια