Dagesiella spp., Latrodectus ssp. και Argiope spp. Οικογένεια: Araneida. Στην Κύπρο απαντώνται περίπου 15 είδη αράχνης, που είναι γνωστά και με την κοινή ονομασία ρόβα της κουφής. Είναι έντομα με 8 πόδια, που συνήθως παράγουν στο στομάχι τους λεπτή κλωστή με την οποία κατασκευάζουν τον ιστό τους για τη σύλληψη άλλων εντόμων για τη διατροφή τους. Ακόμη χρησιμοποιούν κατάλληλα την λεπτή αυτή κλωστή για τη μετακίνησή τους. Αυτές οι αράχνες είναι συνήθως του είδους Argiope spp. και το μέγεθός τους δεν υπερβαίνει τα 5 εκατοστόμετρα. Επίσης δεν είναι δηλητηριώδεις.
Η μόνη επικίνδυνη αράχνη απ' όσες απαντώνται στην Κύπρο είναι η του είδους Dagesiella spp., που το μέγεθός της είναι μεγαλύτερο. Ξεχωρίζει εύκολα από τις άλλες γιατί είναι κατάμαυρη και τριχωτή, τα δε μάτια της λάμπουν σαν δυο μικρά φωτάκια. Μεταξύ των δυο εμπρόσθιων ποδιών της έχει δυο μικρότερα, μεταξύ δε αυτών υπάρχουν οι δυο μυτερές δαγκάνες της που μοιάζουν με νύχια γάτας. Ουδέποτε επιτίθεται, όμως όταν κάποιος την αγγίξει, δαγκώνει αμέσως και οι αδένες της διοχετεύουν στο θύμα της το δηλητήριο. Το δάγκωμά της δεν είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο, είναι όμως οδυνηρότατο. Παλαιότερα ως αντίδοτο χρησιμοποιούσαν κομπρέσες με ξίδι, αφού ο ασθενής ξάπλωνε.
Η δηλητηριώδης αυτή αράχνη, γνωστή και με το όνομα ταραντούλα, ζει σε τρύπες στο έδαφος αλλά και στα σπίτια. Ο κύκλος της ζωής της, από το αυγό μέχρι την πλήρη ενηλικίωση, είναι 12 χρόνια. Αναφέρεται όμως ότι οι θηλυκές μπορούν να ζήσουν διπλάσια χρόνια.
Εκτός από την ταραντούλα, εντοπίστηκε επίσης στην Κύπρο πιο πρόσφατα και άλλο είδος δηλητηριώδους αράχνης, επικίνδυνης επίσης. Πρόκειται για μικρή μαύρη αράχνη τη λεγόμενη «μαύρη χήρα» (black widow), το είδος Latrodectus mactans.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλπαίδεια