Αγρολάδου

Image

Οικισμός της κοινότητας Κοράκου, της επαρχίας Λευκωσίας τη γεωγραφική περιφέρεια της Σολιάς, κάπου 350 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μετά την τουρκική εισβολή οι 13 Τουρκοκύπριοι που ζούσαν εκεί εγκατέλειψαν την περιοχή.

 

Βλέπε λήμμα: Τουρκοκύπριοι

 

Βρίσκεται 1,5 περίπου χμ. στα βορειοδυτικά της Ευρύχου. Είναι τοποθετημένο στην αριστερή όχθη του Καρκώτη, αν και στα διοικητικά του όρια περιλαμβάνονται τόσο προσχώσεις του ποταμού, όσο και λάβες από το πυριγενές σύμπλεγμα του Τροόδους. Στο χωριό καλλιεργούνται κυρίως οι ελιές και τα οπωροφόρα. Από πολλά χρόνια τώρα σε όλες τις στατιστικές έρευνες, το πολύ μικρό χωριό της Αγρολάδου περιλαμβάνεται στη γειτονική Κοράκου, πράγμα που παρεμποδίζει την απομόνωση των κατ' εξοχή προϊόντων του χωριού, καθώς και του μεγέθους της παραγωγής.

 

Το χωριό αυτό το οποίο εγκαταλείφθηκε το 1931, φαίνεται ότι είχε ιδρυθεί κατά τα Βυζαντινά χρόνια και είναι μεταξύ εκείνων των χωριών που κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας μετετράπησαν σε τουρκικά. Στις μεσαιωνικές πηγές, εκτός από Agrolado, ανευρίσκεται και στους τύπους Agriolaco και Agrioladou. Υπήρχε επίσης στο χωριό παλαιά εκκλησία αφιερωμένη στην Θεοτόκον την Αγρολάδου.

 

Βλέπε λήμμα: Οθωμανοκρατία

 

Το χωριό δεν έχει επαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο με τα γειτονικά χωριά στα βόρεια. Συνδέεται, όμως, με χωματένιο στενό δρόμο με την Κοράκου. Είναι μέσω της Κοράκου που συνδέεται με την υπόλοιπη κοιλάδα της Σολιάς και τη Λευκωσία. Ο πληθυσμός του χωριού παρέμεινε πάντα μικρός. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 29 
1891 19 
1901 14 
1911 16 
1921 13 
1931 18 

 

Την εγκατάλειψη του χωριού μετά το 1931 βεβαιώνει και ο Ν.Γ. Κυριαζής (Τά Χωριά της Κύπρου, 1952, σ. 33) που γράφει ότι «ἡ Ἀγρολάδου ἦτο χωρίον ἂλλοτε... Σήμερον [1952] εἶναι τοποθεσία τοῦ χωρίου Κοράκου...»

 

Η Αγρολάδου περιλαμβανόταν στα χωριά της διοίκησης των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, που είχαν έδρα το Κολόσσι.

 

Ο Γκάννις, που περιέγραψε όλες σχεδόν τις εκκλησίες της Κύπρου, στα προπολεμικά χρόνια, το είδε να παρακμάζει. Ο ίδιος συγγραφέας κατέγραψε τα δυο ξωκλήσια της περιοχής, το ένα χτίσμα του 17ουαιώνα, αφιερωμένο στην αγία Βαρβάρα. Ο Τζέφρυ, που επισκέφθηκε το χωριό πολύ νωρίτερα, πριν από το 1918, αναφέρει πως τα δυο ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Βαρβάρας είχαν πρόσφατα ανοικοδομηθεί.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image