Πέτρα-Πέτρες-Πετρερά

Πολύ συνηθισμένο τοπωνύμιο που απαντάται σε ολόκληρη την Κύπρο, το τοπωνύμιο «Πέτρα», και στον πληθυντικό «Πέτρες», υποδηλώνει τοποθεσία όπου υπάρχουν είτε χαρακτηριστικοί βράχοι, είτε πολλές πέτρες κατάσπαρτες σε κάποια έκταση.

 

Σε πολλές επίσης περιπτώσεις, η «Πέτρα» αποτελεί το πρώτο συνθετικό ονομάτων και ακολουθεί ο χαρακτηρισμός της, όπως τα τοπωνύμια: «Πέτρα της Γεράκας», «Πέτρα της Κουφής», «Πέτρα του Λιμνίτη», «Πέτρα του Δημήτρη», «Πέτρα του Διγενή», «Πέτρα του Ρωμιού» «Πέτρα του Έλληνα» και πολλά άλλα.

 

Εξάλλου, τοπωνύμια όπως «Πετρερά» (τα) και «Πετρατζιερά» (τα), που επίσης είναι πολύ συνηθισμένα στην Κύπρο, υποδηλώνουν τοποθεσίες στις οποίες υπάρχουν πολλές πέτρες, συνήθως χωράφια κατάσπαρτα από λίθους μικρών διαστάσεων.

 

Πολύ συνηθισμένα τοπωνύμια στην Κύπρο είναι και αρκετά άλλα με πρώτο τους συνθετικό τη λέξη «πέτρα» (ή και «πέτρες») και δεύτερο τις τοποθεσίες, όπως «Πετράλωνα» (τα), «Πετρόμουττη» (η), δηλαδή κορυφή λόφου ή βουνού με πέτρες, «Πετροβούναρον» (το), δηλαδή τοποθεσία με «βουνάριν» (=ύψωμα, εξόγκωμα ή σωρός) από πέτρες, «Πετρόβουνος» (ο) και «Πετροβούνιν» (το), «Πετρόμαντρα» (η), δηλαδή τοποθεσία με πετρόκτιστο μαντρί, και διάφορα άλλα.