Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και το 1961 πήγε στο Λονδίνο όπου ενεγράφη στο School of Film Technique. To 1964 ο παρήγαγε το πρώτο του πειραματικό φιλμ, μικρού μήκους, με τίτλο Τα Χέρια (The Hands), με το οποίο διερευνά τον εσωτερικό κόσμο ζωγράφου κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, χωρίς να παρουσιάζει το πρόσωπό του, αλλά μόνο τα χέρια του. Στη συνέχεια δημιούργησε στο Λονδίνο δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών, με την επωνυμία «Onyx Film Productions». Το 1966 συμπλήρωσε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Δικαίωμα Ιδιώτου (The Private Right) που στηλίτευε τα βασανιστήρια στα οποία οι Άγγλοι υπέβαλλαν τους Κυπρίους αγωνιστές κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59. Η ταινία αυτή είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην Αγγλία όταν προβλήθηκε. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο και την Αγγλία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου και προβλήθηκε σε πολλές χώρες.
Στη συνέχεια σενάρια και ταινίες του χρηματοδοτήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Χρηματοδότησης Ταινιών Μεγάλης Βρετανίας, το Κανάλι 4 της βρετανικής τηλεόρασης και μεγάλες εταιρείες παραγωγής ταινιών της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.
Το 1974 γύρισε την αλληγορική ταινία Στη Διπλή Κόψη (The Life taker), γύρω από το σεξ και τη βία. Το 1981 ολοκληρώθηκε η ταινία του Αυριανός πολεμιστής (Tomorrow's Warrior), εμπνευσμένη από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, που προβλήθηκε με επιτυχία σε 30 περίπου χώρες.
Το 1991, ο Μιχάλης Παπάς βρέθηκε στην Κύπρο ετοιμάζοντας μια ταινία του, βασισμένη σε δικό του σενάριο που βραβεύθηκε από το European Script Fund της Επιτροπής Media 92 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η ταινία τιτλοφορείται Θύελλα και αναφέρεται στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59.
Ύστερα από μια μακρά αποχή από τον κινηματογράφο, ο Μ. Παπάς γύρισε άλλες δυο ταινίες, το Μυστικά Μονοπάτια (Secret Paths) και Ο Μικρός Οδυσσέας και οι Κύκλωπες (Little Ulysses and the Cyclops).
Ο Μιχάλης Παπάς είναι (από το 1966) μέλος του Τμήματος Σκηνοθετών και Παραγωγών της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και της Ένωσης Συγγραφέων Μεγάλης Βρετανίας. Οι ταινίες του επελέγησαν για να διατηρηθούν ως σημαντική συμβολή στην ιστορία του κινηματογράφου από το Βρετανικό Αρχείο Ταινιών (όπου υπάρχει ειδικό τμήμα με το όνομά του), καθώς και το Αρχείο L’ ΙDEC στο Παρίσι.