Παναγίδης Χριστοφής

Image

Γεννήθηκε το 1939 στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου και σκοτώθηκε στις 2 Αυγούστου 1958, μαζί με τους Αναστάση Σουρουλλά και Γεώργιο Χατζηιωνά (όλοι μέλη της ΕΟΚΑ).

 

Ο Χριστοφής Παναγίδης τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και ήταν αρχικά ελαιοχρωματιστής και αργότερα γεωργός. Η προσφορά της οικογένειάς του στον αγώνα ήταν σημαντική. Στο σπίτι της αδελφής του φιλοξενήθηκε μεγάλος αριθμός ανταρτών. Ο ίδιος πρόσφερε ποικίλες υπηρεσίες, όπως ήταν η εκτύπωση και διανομή φυλλαδίων, η τροφοδοσία των ανταρτών της περιοχής και η ετοιμασία θέσεων για επιθέσεις εναντίον των Άγγλων.

 

Την 1η Αυγούστου 1958 ο Χριστοφής Παναγίδης με το συναγωνιστή του Γεώργιο Χατζηιωνά και άλλα μέλη της ομάδας τους συνόδευσαν τον καταζητούμενο αδελφό του Γιάγκο Παναγίδη, για να συνενωθεί με τους υπόλοιπους αντάρτες και άλλους αγωνιστές της Λύσης και να λάβει μέρος σε επίθεση εναντίον των Άγγλων. Στην επίθεση αυτή, που έγινε κοντά στη Λύση, βλήθηκαν τρία στρατιωτικά αυτοκίνητα, πλήρη στρατιωτών, με αυτόματα, κυνηγετικά όπλα και χειροβομβίδες. Σκοτώθηκαν δυο Άγγλοι στρατιώτες και πολλοί τραυματίστηκαν.

 Την επομένη οι Άγγλοι επέβαλαν δεκαπενθήμερο κατ’ οίκον περιορισμό στο χωριό και άρχισαν εξονυχιστικές έρευνες. Κατά τη διάρκεια του περιορισμού τρεις αγωνιστές, οι Χριστοφής Παναγίδης, Γεώργιος Χατζηιωνά και Αναστάσης Σουρουλλάς, διέσπασαν τον κλοιό του χωριού, για να αποφύγουν τη σύλληψη και κατευθύνθηκαν προς το χωριό Τρεμετουσιά. Στη διαδρομή τους επισημάνθηκαν από ελικόπτερο των Άγγλων που λάμβανε μέρος στις έρευνες.

 Σύμφωνα με μαρτυρία βοσκού που παρακολουθούσε, ο Τούρκος λοχίας του αστυνομικού σταθμού Αθιένου, επικεφαλής Επικουρικών, κατέφθασε μαζί με Τούρκους από το χωριό Άρσος, τους έστησαν ενέδρα και τους σκότωσαν.

 Από τη νεκροψία που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διαπιστώθηκε ότι οι τρεις νέοι κτυπήθηκαν στο κεφάλι με σφαίρες αυτομάτων όπλων και με λόγχη στην κοιλιά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Η ομάδα αυτή προσπαθούσε να διαφύγει από τη Λύση, όπου είχε επιβληθεί κατ' οίκον περιορισμός, προκειμένου ν' αποφύγει τη σύλληψη. Η τριμελής ομάδα κατόρθωσε να διασπάσει τον κλοιό των Άγγλων στρατιωτών και να βγει από το χωριό. Όμως κοντά στο χωριό Τρεμετουσιά κι οι τρεις επισημάνθηκαν από Τούρκους του χωριού αυτού, που τους κυνήγησαν και τους κατέσφαξαν.

 

Πηγή

 

Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 http://www.eoka.org.cy/?page_id=813