Πυροφάνι

Image

Πανάρχαια μέθοδος ψαρέματος που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Γίνεται σε ήσυχη θάλασσα τις νύχτες που δεν υπάρχει φεγγάρι. Βασικά εργαλεία είναι μια ισχυρή πηγή φωτός και το καμάκι. Με το φως τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά είτε προσελκύονται είτε παραμένουν ακίνητα είτε γίνονται αντιληπτά, οπότε πιάνονται με το καμάκι και κάποτε, ανάλογα, με το χέρι. Με το πυροφάνι ψαρεύουν συνήθως οι ερασιτέχνες ψαράδες, οι οποίοι το χρησιμοποιούν βασικά ως εξής:

 

  1. Στην ακροθαλασσιά, στις λιμνούλες ή στους βράχους, κυρίως για καβούρια.
  2. Μέσα στη θάλασσα, σε βάθη όπου να μπορεί να περπατήσει άνθρωπος. Σ' αυτή την περίπτωση ο ψαράς κρατά το φως στο ένα χέρι και το καμάκι στο άλλο, και περπατώντας ψάχνει συνεχώς στον βυθό.
  3. Με βάρκα, στην πλώρη της οποίας είναι στερεωμένο ισχυρό φως. Ο χειριστής του καμακιού στέκεται μέσα στο άνοιγμα που υπάρχει για τον σκοπό αυτό κοντά στο φως.

 

Για να μπορούν να βλέπουν πιο καθαρά στον βυθό, οι ψαράδες χρησιμοποιούν την «λαθκιάν», που είναι συνήθως μείγμα λαδιού και χονδρού άμμου, την οποία ρίχνουν, ανάλογα, με κουτάλι μέσα στη θάλασσα.

 

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν για φωτισμό δάδες, τον μασ'ολά ή μασ'αλά και ασετυλίνη۬ σήμερα χρησιμοποιούν λουξ με πετρέλαιο ή γκάζι ή ακόμη ηλεκτρικές μπαταρίες. Με το πυροφάνι ψάρευαν επίσης παλαιότερα ασσ'έλια* και στους ποταμούς. Η φράση «πάμε πόψε στην πυρά» ήταν η πρόσκληση για πυροφάνι, επειδή χρησιμοποιούσαν δάδες (φωτιά) για φωτισμό.