Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου

Image

Υπηρεσίαπου έχει την ευθύνη για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών, την πυροπροστασία και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε επείγουσες περιπτώσεις. Αποτελεί τμήμα της Κυπριακής Αστυνομίας αλλά διοικείται από ανώτερο αξιωματικό.

 

Η πρώτη πυροσβεστική υπηρεσία ιδρύθηκε από την αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση το 1953 με πυροσβεστικούς σταθμούς στις πόλεις που ήσαν επανδρωμένοι με 37 άνδρες και διέθεταν υποτυπώδη πυροσβεστικά οχήματα. Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960) άρχισε η σταθερή ανάπτυξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία διαθέτει πυροσβεστικούς σταθμούς ως εξής:

 

α) στις πόλεις Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

β) στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

γ) σε αγροτικές περιοχές

 

Για την εκπαίδευση του προσωπικού λειτουργεί στη Λευκωσία η Πυροσβεστική Σχολή. Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκεται επίσης στη Λευκωσία (δίπλα στις Κεντρικές Φυλακές).

 

Εκτός από το έργο της πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προσφέρει βοήθεια σε περιπτώσεις πλημμυρών, κατολισθήσεων, οδικών δυστυχημάτων, για απελευθέρωση ατόμων παγιδευμένων σε ανελκυστήρες κλπ.

 

Από το 2002 η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε στη σύσταση της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) η οποία στελεχώνεται με 50 πυροσβέστες από όλες σχεδόν τις επαρχίες της Κύπρου. Η μονάδα εδρεύει στην Κοφίνου, λόγω της κεντρικής γεωγραφικής της θέσης, η οποία επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση της ΕΜΑΚ σε οποιοδήποτε σημείο της ελεύθερης Κύπρου.

 

Ιστορικό

Η πρώτη οργανωμένη μορφή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συγκροτήθηκε τη δεκαετία του 1920 από τα Δημαρχεία των πόλεων Λευκωσίας και Λεμεσού πάνω σε μία πρωτόγονη για τα σημερινά δεδομένα βάση. Την επάνδρωση των οχηματων για σκοπούς πυρόσβεσης και όχι μόνο αναλάμβαναν εθελοντές και υπαλληλοι των Δήμων. Παράλληλα στην Λευκωσία δημιουργήθηκε το Πυροσβεστικό Σώμα της Αστυνομίας στα πρότυπα άλλων αποικιών με Αστυνομικούς που κατά καιρούς και ανάλογα με τις περιστάσεις οργανώνονταν σε ομάδες πυρόσβεσης.
Το 1935 με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας δημιουργήθηκε πάνω σε πιο σταθερή βάση και με την εισαγωγή νέων οχημάτων το "POLICE FIRE BRIGADE" με μόνιμα εκπαιδευμένους ειδικούς Αστυνομικούς και με Πυροσβεστικό Σταθμό εκεί που βρίσκεται μέχρι σήμερα ο σταθμός της Πύλης Πάφου.
Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και με τη δημιουργία από τους Άγγλους της Υπηρεσίας Αεράμυνας για σκοπούς προστασίας από τους βομβαρδισμούς, συγκροτήθηκαν σ' όλες τις πόλεις ομάδες πυρόσβεσης και στη συνέχεια μετά τη λήξη του ιδρύθηκαν Πυροσβεστικοί Σταθμοί στις πόλεις Λεμεσού και Αμμοχώστου. Η επάνδρωση των Σταθμών αποτελείτο από μόνιμους Αστυνομικούς και από "Υπόχρεους" στο πρότυπο των σημερινών εκτάκτων Πυροσβεστών.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τη σημερινή της μορφή άρχισε να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέσα από τις ανάγκες των Άγγλων λόγω του Απελευθερωτικού Αγώνα και των εξελίξεων στην περιοχή του Σουέζ. Πήρε σάρκα και οστά με τη λειτουργία νέων Πυροσβεστικών Σταθμών σ' όλες τις πόλεις με μόνιμο πλέον προσωπικό και με την νομοθετική ρύθμιση που ισχύει μέχρι σήμερα σαν "Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου" μέσα από την οργανωτική δομή της Αστυνομίας

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image