Η Παγκύπριος Επιτροπή Προσφύγων δημιουργήθηκε αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του καλοκαιριού του 1974 και τον εκτοπισμό 200.000 περίπου Ελλήνων Κυπρίων από τις κατεχόμενες περιοχές. Η δημιουργία της Επιτροπής αποφασίστηκε σε συγκέντρωση διαφόρων παραγόντων του προσφυγικού κόσμου. Άμεσο μέλημα της Επιτροπής ήταν η παροχή κάθε βοήθειας για στέγαση και ανακούφιση των εκτοπισθέντων στις τραγικές εκείνες στιγμές.
Δεύτερος στόχος που ετέθη ήταν η επαναδραστηριοποίηση των προσφύγων, ενώ παράλληλα γενικότερος στόχος ήταν η αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος. Σε γενικές γραμμές η πολιτική της ΠΕΠ στο Κυπριακό ήταν: η εξεύρεση λύσης με ειρηνικές διαδικασίες, που να στηρίζεται στις προϋποθέσεις της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, της εξασφάλισης των τριών βασικών ελευθεριών (διακίνησης, εγκατάστασης και δικαιώματος περιουσίας), της εξασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Πέρα από τις προσπάθειές της για επίλυση των διαφόρων προσφυγικών προβλημάτων, η Επιτροπή οργανώνει αντικατοχικές εκδηλώσεις, εκδίδει λευκώματα, συμμετέχει στη διαφώτιση για το Κυπριακό κλπ.
Πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής είχε διατελέσει ο βουλευτής Φειδίας Παρασκευαΐδης.
Από το 1989 έχει ψηφιστεί νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της ΠΕΠ, η οποία έχει μετονομαστεί σε Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων.