Ποταμός μήκους 20 περίπου χιλιομέτρων, στην επαρχία Λάρνακας. Πηγάζει από υψόμετρο 500 μέτρων, στο δάσος του Σταυροβουνιού, και χύνεται στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά του χωριού Μαζωτός. Ξεκινά από τα βόρεια του Σταυροβουνίου και ανατολικά του χωριού Κόρνος, περνά νότια των Πυργών και κατευθύνεται ή περνά από το Αλεθρικό, το Κιβισίλι και καταλήγει στη θάλασσα του Μαζωτού. Το όνομά του λέγεται πως το πήρε από το ότι δεν έτρεχε νερό συχνά και όταν έτρεχε τον φώναζαν Πούζη.
Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν λίγες ελιές και μερικά περβόλια. Υπάρχουν όμως και περιοχές με καλαμιές και άγρια βλάστηση.
Από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του ο Πούζης ρέει πάνω στους διαβάσες και τις λάβες του Οφιολιθικού Συμπλέγματος Τροόδους, τις αποθέσεις του σχηματισμού Λευκάρων (κρητίδες, μάργες και κερατόλιθοι) και τις πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις της Ολόκαινης γεωλογικής περιόδου. Εξάλλου τα είδη των εδαφών που αναπτύχθηκαν πάνω στα πετρώματα της διαδρομής είναι τα πυριτιούχα, τα φαιοχώματα, οι ξερορεντζίνες και το κοκκινοχώματα (τέρρα ρόζα).
Η βροχόπτωση που δέχεται ο ποταμός κυμαίνεται μεταξύ 350 και 450 χιλιοστομέτρων ενώ η χρήση της γης κατά μήκος της κοιλάδας του ποικίλλει από κωνοφόρα δέντρα και χαμηλή φυσική βλάστηση μέχρι σιτηρά, ελιές, χαρουπιές, εσπεριδοειδή και λαχανικά.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια