Ιταλός συγγραφέας, γεωγράφος, ποιητής, αρχαιολόγος του 16ου αιώνα. Καταγόταν από το Καστιλιόνε (Castiglione), κοντά στην πόλη Arezzo, αλλά από το 1559 έζησε στη Βενετία όπου και διακρίθηκε τόσο ως συγγραφέας επιστήμων, όσο κι ως εκδότης βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και πολλά βιβλία αρχαίων Ελλήνων κλασσικών, που εξεδόθησαν στη Βενετία με φροντίδα κι επιμέλεια του Πορκάκκι. Πέθανε στη Βενετία το 1585.
Ο Τομμάσο Πορκάκκι είναι γνωστός ιδιαίτερα για το έργο του με τίτλο L’ Isole piu famose del mondo (=Τα διασημότερα νησιά του κόσμου). Στο έργο του αυτό περιγράφει τα γνωστότερα και διασημότερα νησιά του κόσμου, στα οποία περιλαμβάνει και την Κύπρο. Το έργο του αυτό εξεδόθη για πρώτη φορά το 1576 από τον Girolamo Porro από την Πάδουα, κοσμημένο και με χάρτες, επανεκδόθηκε στη Βενετία το 1590 κι επίσης επανεκδόθηκε άλλες δυο φορές κατά τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα. Η πρώτη έκδοση του έργου του, το 1576, έγινε λίγα μόνο χρόνια μετά που οι Βενετοί απώλεσαν την Κύπρο η οποία είχε κατακτηθεί από τους Τούρκους το 1570-71.
Βλέπε λήμμα: Βενετοκρατία
Στο έργο του αυτό ο Τομμάσο Πορκάκκι κάνει μια γενική περιγραφή της Κύπρου, παραθέτοντας πολλές γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες. Το κείμενό του για την Κύπρο μετέφρασε στην αγγλική ο C.D. Cobham και το περιέλαβε στη δική του έκδοση Excerpta Cypria (pp. 162-170).
Βλέπε λήμμα: Αμμόχωστος πόλη- Πολιορκεία και άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς
Ο Πορκάκκι ασχολήθηκε επίσης ιδιαίτερα και με τη συγγραφή των συγκλονιστικών γεγονότων του πολέμου του 1570-71 οπότε η Κύπρος αλώθηκε από τους Τούρκους, σε σύγγραμμά του περί των ιστορικών γεγονότων μεταξύ του 1550 και του 1575. Επίσης έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή και τον θάνατο του Βενετού Αστόρρε Βαγλιόνε, γενικού αρχιστρατήγου της Κύπρου κατά την εποχή της τουρκικής εισβολής του 1570-71, του γενναίου αγωνιστή της 11μηνης πολιορκίας της Αμμοχώστου και της επικής αντίστασής της, που σκοτώθηκε στην πόλη αυτή με την άλωσή της τον Αύγουστο του 1571.
Σχετικά με την περιγραφή της Κύπρου από τον Πορκάκκι, σημειώνουμε πως δεν είναι βέβαιο εάν αυτός είχε ποτέ επισκεφθεί το νησί. Πολλές πληροφορίες, πάντως, λέγει ότι άντλησε από ταξιδιώτες και ναυτικούς.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια