«Πνευματική Κύπρος»

Image

Σημαντικό μηνιαίο λογοτεχνικό και φιλολογικό περιοδικό που κυκλοφόρησε το πρώτο του τεύχος στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 1960. Είναι το μακροβιότερο λογοτεχνικό περιοδικό στην ιστορία του κυπριακού Τύπου, συνεχίζει δε χωρίς διακοπή την έκδοσή του μέχρι σήμερα.

 

Η Πνευματική Κύπροςπρωτοκυκλοφόρησε από πνευματική ομάδα την οποία αποτελούσαν οι: Κώστας Μόντης, Φρίξος Βράχας, Τάκης Φυλακτού, Ανδρέας Χριστοφίδης και Κύπρος Χρυσάνθης. Αργότερα ως εκδότης και υπεύθυνος του περιοδικού παρέμεινε ο γιατρός-λογοτέχνης Κύπρος Χρυσάνθης* που το εξέδιδε μέχρι τον θάνατό του, το 1998. Η Πνευματική Κύπρος συνέχισε την έκδοσή της και μετά τον θάνατο του Χρυσάνθη, με εκδότρια και κατά νόμον υπεύθυνη τη σύζυγό του Λούλα Κύπρου Χρυσάνθη.

 

Πέρα από τις χιλιάδες συνεργασίες εκατοντάδων Κυπρίων, Ελλαδιτών και ξένων λογοτεχνών και πνευματικών ανθρώπων, καθώς και τα άλλα κείμενα που φιλοξένησε η ΠνευματικήΚύπρος(ποιήματα, διηγήματα, νουβέλες, θεατρικά, μελέτες, δοκίμια, κριτικές βιβλίου, σχόλια κ.α.), έχει να επιδείξει και ευρύτερη λογοτεχνική/πνευματική προσφορά με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 

1. Ειδικές εκδόσεις (από λιγοσέλιδες μέχρι πολυσέλιδες) που ξεπερνούν τις 80, πάνω σε ποικίλα θέματα.

2. Αφιερώματα σε πρόσωπα ή θέματα της πνευματικής ζωής (μερικά καταλαμβάνουν ολόκληρα τεύχη).

3. Ειδικές έρευνες.

4. Συναντήσεις κριτικής.

5. Φιλολογικά συμπόσια.

6. Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί.

 

Στις σελίδες του περιοδικού, όπως σημειώνει ο φιλόλογος Γιώργος Χατζηκωστής, υπερισχύει το κυπριακό στοιχείο, τόσο που θα μπορούσε δίκαια να αποδοθεί στην «Πνευματική Κύπρο» ο χαρακτηρισμός του πνευματικού οργάνου της κυπριακής σκέψης... Εκτός όμως από τον κυπριακό χαρακτήρα της η «Πνευματική Κύπρος», κρινόμενη με πανελλήνια μέτρα, είναι ένα αξιόλογο όργανο ελληνικής φιλολογίας ... Συγκρινόμενο με πολλά ανάλογα περιοδικά του άλλου ελληνικού χώρου, στέκεται ισότιμα πλάι στα πιο αξιόλογα.

 

Την προσφορά της Πνευματικής Κύπρου  τίμησε με έπαινο η Ακαδημία Αθηνών το 1980. Στο σχετικό απόσπασμα της έκθεσης του γραμματέα της Ακαδημίας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:   ὕλη τοῦ περιοδικοῦ παρουσιάζει ἄλλοτε ποιότητα λόγου καί ἄλλοτε μαχητικότητα, πάντοτε ὅμως ἔντονη ἑλληνικότητα. Πρόκειται γιά ἀξιόλογη πνευματικήκαίἐθνική προσπάθεια πού δέν σταμάτησε, παρ’ ὅλες τίς δύσκολες μέρες πού πέρασε ὁ Κυπριακός λαός.

Φώτο Γκάλερι

Image