Πινακωτή

Image

Μακρόστενη χοντρή σανίδα που σ’ όλο της το μήκος φέρει κοιλώματα σε στρογγυλό σχήμα. Ονομαζόταν και κουπποσάνιδο ή μονοούππα Εχρησιμοποιείτο για να τοποθετούνται στα κοιλώματα αυτά τα ζυμωμένα και πλασμένα ψωμιά πριν μεταφερθούν στον φούρνο για να ψηθούν. Έτσι έπαιρναν το σχήμα του κοιλώματος της πινακωτής αλλά και μεταφέρονταν με ασφάλεια στον φούρνο.

 

Οι πινακωτές κατασκευάζονταν από λαϊκούς τεχνίτες, που σκάλιζαν και τις γωνιές των σανιδιών τις οποίες και στρογγύλευαν ώστε η πινακωτή μαζί με τα άψητα ψωμιά να μεταφέρεται εύκολα στον ώμο.

 

Πινακωτές υπήρχαν μεγάλες, γύρω στα 2,50 μέτρα μήκος και με κοιλώματα για 10-12 ψωμιά, όπως και μικρότερες. Το πλάτος τους ήταν γύρω στα 20-22 εκατοστόμετρα και το πάχος τους γύρω στα 5. Η διάμετρος των σκαλιστών κοιλωμάτων τους ήταν γύρω στα 18-20 εκατοστόμετρα.

 

Πινακωτές υπήρχαν, σε παλαιότερες εποχές, σχεδόν σε κάθε κυπριακό, αγροτικό κυρίως, σπίτι, γιατί η κάθε οικοκυρά κατασκεύαζε τα δικά της ψωμιά. Κυρίως στα ορεινά χωριά χρησιμοποιούνται ακόμη, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα.

 

Η λέξη πινακωτή υποδηλώνει ακριβώς το σκεύος που φέρει πινάκια, δηλαδή τη σειρά των σκαλιστών κοιλωμάτων.

 

*Πινακωτή ονομαζόταν και παιδικό παιγνίδι, που όμως δεν παίζεται πλέον.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

Φώτο Γκάλερι

Image