Πικατσόνιν

Image

Υδρόβιο πουλί. Στην Κύπρο, με το όνομα πικατσόνια (τα) είναι γνωστά τρία είδη, που μοιάζουν πολύ με την πικάτσαν* αλλά είναι πολύ μικρότερα. Επιστημονικές ονομασίες: Gallinago media, Gallinago gallinago, Lymnocryptes minimus. Οικογένεια: Scolopacidae.

 

1. Gallinago media: Είναι το μεγαλύτερο από τα πικατσόνια, έρχεται δε στην Κύπρο σπανιότατα το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν μεταναστεύει, και σπανίως τον χειμώνα. Το μέγεθός του φθάνει τα 28 εκατοστόμετρα.

 

2. Gallinago gallinago: Περνά από την Κύπρο όταν μεταναστεύει το φθινόπωρο και την άνοιξη, κάποτε σε μεγάλους αριθμούς, πολλά όμως μένουν και διαχειμάζουν στην Κύπρο. Το μέγεθός του φθάνει τα 27 εκατοστόμετρα. Έχει το μεγαλύτερο ράμφος από όλα τα πικατσόνια.

 

3. Lymnocryptes minimus: Είναι το μικρότερο της οικογένειας των πικατσονιών· το μέγεθός του φθάνει τα 19 εκατοστόμετρα. Περνά από την Κύπρο όταν μεταναστεύει, σε πολύ μικρούς αριθμούς, κάποτε δε μερικά πικατσόνια διαχειμάζουν στους βάλτους των ποταμών και των λιμνών.

 

Οι Κύπριοι ξεχωρίζουν τα πικατσόνια μόνο σε δυο είδη: το διπλόν και το μονόν. Το χρώμα όλων των ειδών είναι σχεδόν το ίδιο — καφέ προς το καστανό, με ασπριδερές και χλωμές ραβδώσεις — και τους προσφέρει θαυμάσιο καμουφλάρισμα στο περιβάλλον όπου ζουν. Στην Κύπρο βρίσκονται στους βάλτους κοντά στις αλυκές, στους υδατοφράκτες και στις κοίτες των ποταμών. Όλα τα είδη των πικατσονιών γεννούν στις Σκανδιναβικές χώρες και στη βόρειο Ευρώπη, φωλιάζουν δε στο έδαφος και γεννούν περί τα τέσσερα αυγά. Ανήκουν στο γένος των Ευθυσβαδιστικών, όπως και οι πικάτσες. Τρέφονται με σκουλήκια του εδάφους και υδρόβια έντομα. Διαχειμάζουν στις μεσογειακές χώρες, τη βόρειο Αφρική και την Ασία.

 

Το κρέας τους είναι πολύ εύγευστο, δεν κινδυνεύουν όμως να εξαλειφθούν, γι' αυτό είναι τα μόνα από τα μικρά παρυδάτια πουλιά που δεν προστατεύονται από τη Σύμβαση της Βέρνης.

Φώτο Γκάλερι

Image