Άγιος Συμεών

Image

Άγιος Συμεών- Agios Symeon. Χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, στην Καρπασία, 190 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται 7 περίπου χμ. στα ανατολικά του Λεονάρισσου και 8 περίπου χμ. στα νότια της Γιαλούσας.

 

Το χωριό αυτό της Καρπασίας είναι ένα από τα πολλά της Κύπρου που μετετράπηκαν σε τουρκικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, διατηρώντας όμως την αρχική ελληνική και αγιολογική ονομασία τους. Ωστόσο από τις αρχές του αιώνα αυτού οι Τούρκοι το είχαν μετονομάσει σε Ανtepe, που μπορεί να αποδοθεί ως κυνηγόλοφος. Την ονομασία αυτή χρησιμοποιούν και σήμερα. Το χωριό (σημειωμένο σε παλαιούς χάρτες ως S. Simeon) είχε ιδρυθεί προφανώς κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Κοντά του βρίσκεται σημειωμένος κι άλλος μεσαιωνικός οικισμός, που δεν υφίσταται σήμερα, ως Elisi (Έλισις ή Έγκλεισις;).

 

» Βλέπε λήμμα: Έλισις

 

Το τοπίο του χωριού έχει μια γενική κλίση προς τη θάλασσα. Στα βορειοανατολικά του οικισμού το υψόμετρο φθάνει στα 215 μέτρα (ύψωμα Κάστρος). Από γεωλογικής απόψεως, στη διοικητική έκταση του χωριού κυριαρχούν οι αποθέσεις του φλύσχη της Κυθρέας, οι αποθέσεις του σχηματισμού Αθαλάσσας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες και άμμοι), οι αποθέσεις του σχηματισμού Λευκωσίας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, κροκάλες και ψαμμιτικές μάργες) και οι γύψοι του σχηματισμού Καλαβασού. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν ξερορεντζίνες, εδάφη τέρρα ρόζα και καφκάλλες.

 

Το χωριό είναι τοποθετημένο σε μια μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων, πάνω δε στα εδάφη της τέρρα ρόζα και της ξερορεντζίνας ευδοκιμούν κυρίως ξηρικές καλλιέργειες. Η συγκαλλιέργεια σιτηρών - χαρουπιών - ελιών επιβλήθηκε πάνω στο σχετικά πεδινό ανάγλυφο του χωριού με τις ήπιες καμπυλότητες. Μέσα στα διοικητικά σύνορα του χωριού, υπάρχουν αρκετές εκτάσεις κρατικής γης που συντηρούν μια άγρια χαμηλή φυσική βλάστηση. Αρκετά ανεπτυγμένη, πριν από την εισβολή, ήταν η κτηνοτροφία του χωριού. Το 1973 εκτρέφονταν από 72 κτηνοτρόφους, 1.544 πρόβατα, 1.198 κατσίκες, 32 βόδια και 1.843 πουλερικά.

 

Ο πληθυσμός του χωριού παρέμεινε σχεδόν σταθερός από το 1891 μέχρι την εισβολή. Δέχθηκε πολύ λίγες αυξομειώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 -
1891 271 
1901 180 
1911 207 
1921 199 
1931 206 
1946 241 
1960 333 
1973 360 

 

Ο Άγιος Συμεών βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει το Λεονάρισσο με τη Γαληνόπορνη. Η συγκοινωνία με τη Γιαλούσα στα βόρεια και με τη θάλασσα στα νότια είναι μέσω χωματένιων δρόμων.

 

Στα ανατολικά του χωριού στην περιοχή Ελίσση, υπάρχει τάφος σε σπήλαιο, τον οποίο μνημονεύουν πολλοί συγγραφείς. Ο Α. Σακελλαρίου μιλά για τάφον μεγάλης κυπριακής οικογενείας. Ο Τζέφρυ αναφέρει πως ο τάφος έχει τρία κλίτη, όπως μια εκκλησία, καθώς και πηγάδι. Κατά τον Τζέφρυ, διατηρείται παράδοση σύμφωνα με την οποία ο τάφος είναι το θερινό καταφύγιο μιας μυστηριώδους βασίλισσας. Ο ίδιος συγγραφέας αναφέρει πως ο τάφος είναι το θερινό κάστρο του Αγίου Συμεών. Οι διαστάσεις του σπηλαίου είναι 87X40 πόδια, με 7 πόδια ύψος, όπως δίνονται από τον ίδιο συγγραφέα.

 

Ο Χόγκαρθ, που επισκέφθηκε τον τάφο το 1888, τον περιγράφει πολύ λεπτομερειακά. Ο ίδιος συγγραφέας τον περιγράφει ως τον πιο αξιοσημείωτο κυπριακό τάφο σε μέγεθος. (Βλέπε D.G. Hogarth: Devia Cypria, London, 1889).

 

Το χωριό σημειώνεται σε παλαιούς χάρτες ως S. Simeon. Χτίστηκε, ίσως, στα Βυζαντινά χρόνια, προς τιμήν του αγίου Συμεών του Στυλίτη.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image