Άγιος Παύλος

Image

Agios Pavlos. Χωριό της επαρχίας Λεμεσού, στα νότια της Παπούτσας, 680 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται κάπου 3 χμ. στα βορειοανατολικά του Καλού Χωριού.

 

Πάνω στα σκληρά κι ανθεκτικά πετρώματα, κυρίως του γάββρου και του διαβάση, δημιουργήθηκε ένα πολύ τραχύ βουνίσιο τοπίο, αρκετά διαμελισμένο από τους παραπόταμους του ποταμού της Γερμασόγειας, που έχουν τις πηγές τους στην κορυφογραμμή βόρεια του Αγίου Παύλου. Οι κοιλάδες είναι στενές και βαθιές, ενώ οι πλαγιές είναι πολύ απότομες.

 

Κατά μήκος των κοιλάδων, με μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 700 χιλιοστόμετρα, καλλιεργούνται κυρίως τα αμπέλια (οινοποιήσιμα), πολύ λίγα εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές, ελιές, λίγα χαρούπια, οπωροφόρα, λίγα σιτηρά και λαχανικά. Στο χωριό εκτρέφονται κατσίκες, όπως συμβαίνει και με άλλα χωριά της Πιτσιλιάς. Το είδος του αμπελιού που καλλιεργείται στο χωριό είναι το ξυνιστέρι, αν και δεν απουσιάζει το ντόπιο μαύρο. Τα σταφύλια συγκεντρώνονται στο συνεταιρικό οινικό εργοστάσιο του Καλού Χωριού και προορίζονται για την κατασκευή κουμανταρίας.

 

Βλέπε λήμμα: Κουμανταρία

 

Ο Άγιος Παύλος περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ενιαίας Αγροτικής Αναπτύξεως Πιτσιλιάς και έχει ευεργετηθεί από αυτό με την κατασκευή αναβαθμίδων και με τη βελτίωση και κατασκευή αγροτικών δρόμων.

 

Ο Άγιος Παύλος, όπως και το γειτονικό χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου, ήταν ένα από τα χωριά που εξουσίαζε στο Μεσαίωνα το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Ο Άγιος Παύλος, μαζί με δεκάδες άλλα χωριά, βρισκόταν κάτω από τη Μεγάλη Κομμανταρία, όπως ονομαζόταν το Τάγμα. Το χωριό, ως ιδιοκτησία των Ιωαννιτών ιπποτών κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, μνημονεύεται σε παλαιό χειρόγραφο.

 

Βλέπε λήμμα: Ιωαννίτες ιππότες

 

Το βουνίσιο ανάγλυφο της περιοχής επηρέασε το συγκοινωνιακό δίκτυο του χωριού, που δεν είναι πυκνό. Ένας μόνο φιδίσιος δρόμος οδηγεί από το συγκοινωνιακό κόμβο του Καλού Χωριού προς τον Άγιο Παύλο, ακολουθώντας την κοιλάδα. Είναι μέσω του Καλού Χωριού που ο Άγιος Παύλος συνδέεται με τη Λεμεσό στα νότια, τη Λευκωσία στα βορειοανατολικά και τη Σολιά ή το Τρόοδος στα βορειοδυτικά.

 

Πληθυσμός

Ο πληθυσμός του χωριού, αν και σημείωσε μερικές αυξομειώσεις στον τελευταίο αιώνα, εντούτοις παρέμεινε σταθερός. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 137 
1891 145 
1901 138 
1911 145 
1921 148 
1931 155 
1946 218 
1960 244 
1973 214 
1976 220 
1982 228 
1992 174 
2001 152 
2011 135
2021 119

 

Εκτός από τη γεωργία, η εξωγεωργική απασχόληση στο χωριό περιορίζεται στις συνηθισμένες κοινοτικές και άλλες δημόσιες λειτουργίες. Εργοδότηση προσφέρει κι η Λεμεσός σε ένα αριθμό κατοίκων.

 

Ονομασία

Ο Άγιος Παύλος είναι το μόνο χωριό της Κύπρου που φέρει το όνομα του αποστόλου Παύλου, που μαζί με τον απόστολο Βαρνάβα υπήρξαν οι ιδρυτές της Εκκλησίας της Κύπρου.  Σύμφωνα με την παράδοση, ο Απόστολος Παύλος μαζί με τον Απόστολο Βαρνάβα και τον Απόστολο Μάρκο και τη συνοδεία τους, κατά την πρώτη περιοδεία τους στην Κύπρο για τη διάδοση του Χριστιανισμού το 45 μ.Χ. έφτασαν στην περιοχή του χωριού. Εκεί θεράπευσαν μια τυφλή κοπέλα που συνάντησαν στον ποταμό. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος Παύλος έκανε διευθετήσεις με τις οποίες κτίστηκαν σπίτια και δημιουργήθηκε το χωριό. 

 

Βλέπε λήμμα: Απόστολος Παύλος

 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image