Το άθλημα της πετόσφαιρας έκαμε την εμφάνισή του στην Κύπρο στη δεκαετία 1920-30. Μπήκε επίσημα στο πρόγραμμα των Παγκυπρίων αγώνων το 1928. Κατά την τελευταία μέρα των ΙΗ΄ Παγκυπρίων αγώνων, που έγιναν στη Λάρνακα στις 22 Απριλίου 1928, διεξήχθη ο τελικός αγώνας πετόσφαιρας μεταξύ των ομάδων των Γυμναστικών Συλλόγων της Λάρνακας και της Λευκωσίας, με νικήτρια αυτή της Λάρνακας με 2-0 (15-13 και 15-12).
Ξεχωριστή θέση πήρε το άθλημα μεταξύ των μαθητών των σχολείων της Κύπρου στα οποία, μεταπολεμικά, καθιερώθηκε και μαθητικό πρωτάθλημα.
Η Τοπική Επιτροπή ΣΕΓΑΣ Κύπρου (ΤΕΣΚ), που ιδρύθηκε το 1947, καθιέρωσε ετήσια πρωταθλήματα μεταξύ των Γυμναστικών Συλλόγων και στη συνέχεια μεταξύ των διαφόρων σωματείων που καλλιεργούσαν το άθλημα. Το 1953 αντιπροσωπευτική ομάδα της Κύπρου προσκλήθηκε στην Αίγυπτο για σειρά αγώνων με τις ελληνικές και αιγυπτιακές ομάδες της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου. Στις 21 Νοεμβρίου 1965 συνήλθαν στη Λευκωσία αντιπρόσωποι σωματείων και συλλόγων και μελέτησαν το θέμα δημιουργίας Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών. Οι παρευρεθέντες εξέλεξαν προσωρινή επιτροπή (με πρόεδρο τον Φάνο Ιωαννίδη, που εκπροσωπούσε την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών), στην οποία ανετέθη η μελέτη και σύνταξη καταστατικού. Σε νέα συνεδρία, στις 19 Δεκεμβρίου 1965, οι εκπρόσωποι 15 σωματείων μελέτησαν το καταστατικό και όρισαν καταστατική συνέλευση για τις 23 Ιανουαρίου 1966. Στη συνέλευση αυτή εγκρίθηκε το καταστατικό και εξελέγησαν τα μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, που πήρε την ονομασία Παγκύπριος Ομοσπονδία Αθλοπαιδιών (ΠΟΑ). Τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας ήσαν τα σωματεία: ΑΠΟΕΛ, «Πεζοπορικός», «Ευαγόρας», «Απόλλων», «Διγενής Ακρίτας», «Νέα Σαλαμίς», «Ανόρθωσις», Ένωσις Νέων Αγίου Δομετίου (ΕΝΑΔ), ΠΑΕΚ (Κερύνειας), «Κεραυνός», «Ομόνοια», Σύνδεσμος Δημοσίων Υπαλλήλων Λευκωσίας, «Αναγέννησις» Παλλουριωτίσσης, και οι Γυμναστικοί Σύλλογοι Λεμεσού, Αμμοχώστου και Λάρνακας. Το 1967 η Ομοσπονδία μετονομάστηκε σε Τοπική Επιτροπή Αθλοπαιδιών Κύπρου (TEAK). Ως Τοπική Επιτροπή εκπροσωπήθηκε στο εθνικό πρωτάθλημα Ελλάδος από την πρωταθλήτρια Κύπρου ομάδα της «Ανόρθωσης» Αμμοχώστου, το 1973-74. Ο θεσμός της συμμετοχής κυπριακών ομάδων στο εθνικό πρωτάθλημα πετόσφαιρας τερματίσθηκε μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974, με το πραξικόπημα και την εισβολή.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 αντιπρόσωποι 20 σωματείων συνήλθαν στη Λευκωσία και ίδρυσαν ξεχωριστή Ομοσπονδία για το άθλημα της πετόσφαιρας, την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαιρίσεως (ΚΟΠΕ). Στις 4 Απριλίου 1978 εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Κ. Χατζηανδρέου. Η Ομοσπονδία είναι μέλος της αντίστοιχης διεθνούς και εκπροσωπεί το άθλημα στον διεθνή χώρο. Υπό την εποπτεία της διεξάγονται κάθε χρόνο το πρωτάθλημα ανδρών, γυναικών, εφήβων και νεανίδων, οι δε πρωταθλήτριες ομάδες εκπροσωπούν την Κύπρο στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κύπελλα. Σήμερα στη δύναμη της Ομοσπονδίας είναι εγγεγραμμένα 25 σωματεία.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια