Στα πλαίσια εμπλουτισμού των υδατοφρακτών της Κύπρου με ψάρια του γλυκού νερού, εισήχθησαν από κρατικές υπηρεσίες αρκετά είδη, μεταξύ των οποίων και η πέστροφα. Επιστημονική ονομασία Salmo gairdneri irrideus, της οικογένειας των Σαλμονιδών (Salmonidae). Αγγλική ονομασία: Rainbow trout. To συνηθισμένο μήκος της είναι γύρω στα 25-45 εκ., φθάνει όμως και τα 70 εκ. περίπου. Έχει ατρακτοειδές σώμα με μικρά λέπια. Το στόμα της είναι πλατύ με μικρά κοφτερά δόντια. Η ουρά της είναι πλατειά. Ο χρωματισμός της είναι γκριζοπράσινος, βασικά όμως διακρίνεται από την ιριδίζουσα απόχρωσή της. Ψαρεύεται με καλάμι από ερασιτέχνες ψαράδες που χρησιμοποιούν σαν δόλωμα σκουλήκι, σιταροπούλα, ζυμάρι ή ακόμη και ζωντανά ψαράκια του γλυκού νερού γνωστά με το όνομα κουνουπιέρης*.
Το 1969 ιδρύθηκε στον Καλοπαναγιώτη πειραματικός σταθμός ιχθυοκαλλιέργειας. Ένα από τα είδη που δοκιμάστηκαν με επιτυχία είναι και η πέστροφα η ιριδίζουσα, η οποία καλλιεργείται σε εμπορική βάση από ιδιώτες. Με επιτυχία άρχισε και η καλλιέργεια πέστροφας σε κλουβιά, που τοποθετούνται σε υδατοφράκτες.
Το 1948, επί Aγγλοκρατίας, το Τμήμα Δασών εισήγαγε το είδος Salmo trutta morpha fario, (αγγλική ονομασία: Brown trout) με το οποίο εμπλουτίστηκαν ποταμοί του Τροόδους. Παρ’ όλα τα προβλήματα, φαίνεται ότι ακόμη και σήμερα ζουν άτομα του είδους, ιδιαίτερα στον Μέσα Ποταμό.
Κάθε χρόνο οι υδρατοφράκτες της Κύπρου εμπλουτίζονται με 20.000 μικρές πέστροφές, οι οποίες καλλιεργούνται στον ερευνητικό σταθμό υδατοκαλλιέργειας Καλοπαναγιώτη.