Περσιάνης Παναγιώτης

Image

Εκπαιδευτικός, παιδαγωγός  και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο χωριό  Λύση  της Μεσαορίας το 1932. Πέθανε στις 19 Ιουλίου 2023 στη Λευκωσία.

Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο της Λύσης  φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για να ξεφύγει από το στενό αγροτικό περιβάλλον της Λύσης τον βοήθησαν δύο θείοι του όπως ο ίδιος έλεγε αργότερα.

Μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στον εκπαιδευτικό προγραμματισμό στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ. Από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου πήρε τους τίτλους Μ.Α. και Ph. D. στα παιδαγωγικά. Ο ίδιος θεωρούσε ως δασκάλους του τους  Σπυριδάκη, Φρίξο Πετρίδη,  ΚιτρομιλήδηΠαπαχρυσοστόμου και Ιωάννη Κακριδή. Επίσης τον  νεοκαντιανό Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, τον  Ζακυθηνό, τον Κουρμούλη και τον Βουρβέρη.

 

Βλέπε βίντεο: Παναγιώτης Περσιάνης

 

ΕΟΚΑ

 Στα χρόνια του Αγώνα της ΕΟΚΑ πρόσφερε τις “συγγραφικές” υπηρεσίες του στην ΠΕΚΑ και στην ΑΝΕ, όπου συνεργάστηκε στενά με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Λέλλο Δημητριάδη και τους εκπαιδευτικούς και τους δημοσιογράφους που συνέδραμαν στην έκδοση του “Εγερτηρίου Σαλπίσματος”, του παράνομου περιοδικού της ΑΝΕ για τους μαθητές και τις μαθήτριες των κυπριακών γυμνασίων. 

 

Εκπαιδευτικός

Ο Παναγιώτης Περσιάνης εργάστηκε ως καθηγητής και αργότερα ως βοηθός διευθυντής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας και ως διευθυντής στο Α΄ Γυμνάσιο Κύκκου (Λευκωσίας) και στο Α΄ Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Από το 1970 ως το 1984 υπηρέτησε ως επιθεωρητής φιλολογικών μαθημάτων στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης και από το 1984 ανέλαβε ως διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ως επικεφαλής του Παιδαγωγικού ο Παναγιώτης Περσιάνης θα συνδυάσει τη διδασκαλία, τη διοίκηση και τη συγγραφή αξιοποιώντας και δίνοντας νόημα στο θεσμό του Π.Ι. και με τις ενδιαφέρουσες εκδόσεις. Απ' αυτές τις εκδόσεις, με συγγραφέα τον ίδιο ξεχωρίζει  μία πρώιμη και πρωτοπόρα για το γνωστικό αντικείμενο της Συγκριτικής Παιδαγωγικής, το 1967, επιστημονικό πεδίο άγνωστο ακόμη σε πανελλήνιο επίπεδο, με τίτλο “Συγκριτική Παιδεία”. 

 

Βλέπε βίντεο: Ο Παναγιώτης Περσιάνης για την ελληνική γλώσσα

 

Υπηρέτησε επίσης ως αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Συγγραφή

Το συγγραφικό του έργο άπτεται ενός ευρύτατου πλαισίου θεμάτων, όπως εκπαιδευτικών, κοινωνικών και γενικότερων γνωσιολογικών θεμάτων. Εξέδωσε συνολικά 28 βιβλία, 6 άρθρα σε βιβλία, 8 ξενόγλωσσα άρθρα σε διεθνή περιοδικά, 7 άρθρα σε ελληνόγλωσσα περιοδικά, 15 άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, 5 άρθρα σε τιμητικούς τόμους. 

 

Συγκριτική Παιδεία (1967)

Δάσκαλος τς ποχς μας (1968)

Κατανόηση καί νάλυση Λογοτεχνημάτων (1977)

Church and State in Cyprus Education (1978)

Συνέντευξη, θεωρία καί πράξη (1978)

The Political and Economic Factors as the main determinants of educational policy in independent Cyprus (1980)

Ἡ Διδασκαλία τν κθέσεων δεν (1986)

Μελέτες και δοκίμια για την Κυπριακή Εκπαίδευση (1991) 

Ιστορία της εκπαίδευσης στην Κύπρο, Κείμενα  και  πηγές (1992) 

Πτυχές της εκπαίδευσης της Κύπρου κατά το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα (1994)

Ιστορία της εκπαίδευσης των κοριτσιών στη Κύπρο. Μελέτη της πορείας κοινωνικού και εκπαιδευτικού  εκσυγχρονισμού  της  Κύπρου (1998)

Η εκπαιδευτική γνώση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας 1833-1929 (2002)

Συγκριτική ιστορία της εκπαίδευσης της Κύπρου (2006)

Ο ρόλος των Κυπριακών πόλεων στη δημιουργία του νεότερου πολιτισμού της Κύπρου, 1878-1931 (2007).

 

Δημοσίευσε επίσης άρθρα σε αγγλικά και αμερικανικά βιβλία:

 

EducationPolicyandtheMissionSchools, RecurrentEducationinWesternEurope  , InternationalPerspectivesonTeacherEducation και περιοδικό ComparativeEducationReview  καθώς επίσης και σε ελλαδικά (Εὐθύνη, Νέα Παιδεία) και κυπριακά περιοδικά.

 

Ο Παναγιώτης Περσιάνης τιμήθηκε το 2005 με το Αριστείο Γραμμάτων του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

Πηγές:

  1. www.polignosi.com
  2.  Σήφης Μπουζάκης, Ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών: Παρουσιάση του Παναγιώτη Περσιάνη
  3. Πέτρος Παπαπολυβίου: Παναγιώτης Κ. Περσιάνης 1932-2023

     

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image