Τοποθεσία, με δασικό σταθμό, στην οροσειρά του Τροόδους. Βρίσκεται στην επαρχία Πάφου, περί τα 15 χμ. νοτιοδυτικά της κορφής του Ολύμπου, μεταξύ των χωριών Αρμίνου και Καμινάρια. Πρόκειται για ωραία τοποθεσία (παρά τις δασικές πυρκαγιές που την έπληξαν κατά τα τελευταία χρόνια) και κοντά της (περί τα 2 χμ. στα δυτικά) βρίσκεται το γνωστό παλαιό γεφύρι του Τζιελεφού (Κελεφού). Άλλο παλαιό γεφύρι, εκείνο του Ρούδια, βρίσκεται περί τα 6 χμ. δυτικά της Περαβάσας.
Βλέπε λήμμα: Γεφύρια
Η ονομασία Βάσα, που φέρουν δυο κυπριακά χωριά, είναι αρχαίας ελληνικής προέλευσης, από τη λέξη βάσσα που σημαίνει δασώδης κοιλάδα. Συνεπώς Πέρα Βάσα σημαίνει η πέραν δασώδης κοιλάδα.
Η Περαβάσα ήταν, πιθανώς, παλαιός οικισμός που διαλύθηκε. Η ύπαρξη οικισμού θα πρέπει να σχετιζόταν με γειτονικό μεταλλείο χαλκού, που υφίστατο στην περιοχή. Κατά τον 19ο αιώνα πάντως, η Περαβάσα αναφερόταν ως τσιφλίκι.
Η τοποθεσία ήταν γνωστή κυρίως για τον γιγάντιο πεύκο της Περαβάσας που υπήρχε εκεί. Ήταν ένα εντυπωσιακό δέντρο - γίγαντας το οποίο όμως ξεράθηκε.
Η Περαβάσα προσεγγίζεται με χωματόδρομους από τα χωριά Καμινάρια, Μηλικούρι, Άγιος Νικόλαος, Αρμίνου και Βρέτσια.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια