Πεντάσχοινος ποταμός

Image

Ποταμός (χείμαρρος) μήκους 31 περίπου χιλιομέτρων, στην επαρχία Λάρνακας. Ο Πεντάσχοινος έχει δυο βασικούς παραποτάμους, τον Συρκάτη και το Αργάκι του Μύλου που κάπου στα δυτικά του μοναστηριού της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας ενώνονται σε μια κοίτη ροής που συνεχίζεται νοτιότερα και χύνεται στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά του χωριού Μαρώνι. Ο Συρκάτης πηγάζει από το δάσος Μαχαιρά (υψόμετρο 1.300 περίπου μέτρων) και το Αργάκι του Μύλου από το δάσος Αετομούττης (υψόμετρο 650 περίπου μέτρων).

 

Από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του ο Πεντάσχοινος ρέει πάνω στους διαβάσες, τους γάββρους, τις λάβες, τις αποθέσεις του σχηματισμού Πάχνας (εναλλασσόμενες στρώσεις κιμωλιών, μαργών και ψαμμιτών) και τις πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις της Ολόκαινης γεωλογικής περιόδου. Εξάλλου τα είδη των εδαφών που αναπτύχθηκαν πάνω στα πετρώματα της διαδρομής είναι τα πυριτιούχα, τα φαιοχώματα, τα ασβεστούχα και τα προσχωσιγενή.

 

Η βροχόπτωση που δέχεται η κοίτη του Πεντάσχοινου φθάνει τα 700 χιλιοστόμετρα κοντά στις πηγές του, μειώνεται στα 600 χιλιοστόμετρα στο φράγμα των Λευκάρων, στα 500 χιλιοστόμετρα στο φράγμα του Διπόταμου, στα 420 χιλιοστόμετρα κοντά στο χωριό Άγιος Θεόδωρος και στα 370 χιλιοστόμετρα κοντά στις εκβολές του.

 

Περί τα επτά χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Πάνω Λεύκαρα κατασκευάστηκε, μεταξύ 1971 και 1973, πάνω στον Συρκάτη το χωμάτινο φράγμα των Λευκάρων χωρητικότητας 13.850.000 μ³. Το φράγμα αυτό κτίστηκε βασικά για την υδατοπρομήθεια των πόλεων της Αμμοχώστου και της Λάρνακας καθώς και για την άρδευση έκτασης γης 90 περίπου εκταρίων. Εξάλλου στα πλαίσια του υδατικού έργου Βασιλικού-Πεντάσχοινου κατασκευάστηκε στο σημείο συμβολής του Συρκάτη με το Αργάκι του Μύλου το φράγμα του Διπόταμου χωρητικότητας 15.000.000 μ³. Το φράγμα αυτό, που η κατασκευή του συμπληρώθηκε το 1985, έχει σκοπό την άρδευση έκτασης γης 375 εκταρίων στην κοιλάδα του Πεντάσχοινου.

 

Ο Πεντάσχοινος κατατάσσεται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων σε μήκος ποταμών της Κύπρου.