Πελαργός ή λελέκι ή καλαμόκαννος

Image

Επιστημονική ονομασία: Siconia siconia και Siconia nigra. Οικογένεια: Siconiidae. Υπάρχουν δυο είδη πελαργών στην Ευρώπη, από την Κύπρο όμως περνούν σπανίως, μόνο όταν μεταναστεύουν:

 

S. siconia: Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά της Ευρώπης. Διαφέρει από τα άλλα συγγενικά πουλιά, από τον συνδυασμό του μεγάλου επιμήκους κόκκινου ράμφους και των κόκκινων ποδιών του, του μακρού λαιμού, της κοντής ουράς και των μαύρων φτερούγων του. Το χρώμα του υπόλοιπου σώματός του είναι κάτασπρο. Τα πόδια του έχουν μήκος 45 εκατοστόμετρα περίπου και όταν στέκεται το ύψος του φθάνει τα 85 εκατοστόμετρα. Όταν πετά ο μακρύς λαιμός του είναι πλήρως εκτεταμένος προς τα εμπρός, τα δε πόδια του εκτεταμένα προς τα πίσω — ένα σημείο στο οποίο διαφέρει από τον ερωδιό.

 

Οι πελαργοί πετούν πολλοί μαζί και όταν βρίσκονται στο έδαφος περπατούν με προσοχή και πολύ αργά. Φωλιάζουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, φτιάχνουν δε τη φωλιά τους πάνω σε ψηλές οικοδομές, σε καμπαναριά και ψηλά υδραγωγεία. Γενικά αρέσκονται να φωλιάζουν σε κατοικημένες περιοχές και η συντροφιά των ανθρώπων τους ευχαριστεί.

 

Γεννούν 3-5 αυγά. Τρέφονται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ποντικούς, υδρόβια έντομα και ψαράκια. Επίσης τους αρέσουν πολύ τα μη δηλητηριώδη φίδια. Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης, κάποτε τα φίδια στη Θεσσαλία είχαν αυξηθεί πολύ, προκαλώντας τον τρόμο στον λαό. Από τα φίδια τους έσωσαν οι πελαργοί, τους οποίους οι Θεσσαλοί ευγνωμονούσαν και εξυμνούσαν.

 

S. nigra: Ο πελαργός αυτός διαφέρει από τον προηγούμενο μόνο από το έντονο μαύρο χρώμα του κορμού. Μόνο η κοιλιά του είναι άσπρη. Απαντάται στα δάση, μακριά από κατοικημένες περιοχές, και σε βαλτότοπους πυκνοφυτεμένους, φωλιάζει δε πάνω σε ψηλά δέντρα.

 

Η ετυμολογία της ονομασίας των πελαργών είναι άγνωστη. Μόνον ο Σουΐδας αναφέρει: πελαργός... τοῦτο ἐπειδή λευκά καί μέλανα πτερά ἔχει... πελόν γάρ τό μέλαν.

 

Ο Αιλιανός γράφει για τη μετανάστευσή τους: τῆς ὣρας δέ τῆς κρυμώδους διελθούσης, ὅταν ὑποστρέψωσιν εἰς τά ἴδια, τήν ἑαυτῶν ἕκαστος καλιάν ἀναγνωρίζουσιν, ὡς τήν οἰκίαν ἄνθρωποι.

 

Οι πελαργοί είναι προστατευόμενα πουλιά, το δε κρέας τους είναι ακατάλληλο για βρώση. Το μέγεθός τους φθάνει τα 95 εκατοστόμετρα μέχρι και το ένα μέτρο.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image