Εκπαιδευτικός, ποιητής. Γεννήθηκε το 1932 στην Κάτω Πάφο. Στα 1939 ο πατέρας του μετατίθεται ως τελωνοφύλακας στη Λεμεσό και, έξι ετών, εγγράφεται στην Β΄ Αστική και από το επόμενο έτος ( λόγω αλλαγής κατοικίας) στην Α΄ Αστική, όπου τελειώνει το Δημοτικό με άριστα. Μετά εγγράφεται στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού και ευτύχησε να έχει ως διευθυντή τον μεγάλο δάσκαλο Νικόλα Ξιούτα και αργότερα τον Ιωάννη Γερακάρη και τον Αμφιτρύωνα Υδραίο. Καθηγητές του ο Νικόλας Ξιούτας, επί τρία χρόνια, ο Κώστας Πηλαβάκης, ο Ηρακλής Αγγελίδης κ. ά. Η αγάπη και η κλήση του προς τη μελέτη και τη λογοτεχνία εκδηλώνεται από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Το 1950 εγγράφεται στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην κατεύθυνση της Κλασσικής Φιλολογίας και στα 1955 επιστρέφει και διορίζεται στο Λανίτειο. Νέος τότε 23 ετών, αναλαμβάνει με ενθουσιασμό τη παιδευτική του αποστολή, αναλαμβάνει όμως και τα καθήκοντά του απέναντι στον εθνικοαπελευθερωτικό μας Αγώνα, που μόλις άρχιζε.
Υπήρξε από τους ιδρυτές του «Πνευματικού Ομίλου», γραμματέας του το 1961 και εν συνεχεία πρόεδρος. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του «Απόλλωνος» Λεμεσού και μέλος για τρεις θητείες της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Για πολλά χρόνια της Επιτροπής Δοκιμίων της πρεσβείας της Ελλάδος. Σημαντικό μέλος, για δεκαπέντε χρόνια, της Μόνιμης Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών ονομάτων. Ιδρυτής, από την ίδρυση έως και την αποδημία του «Γλωσσικού Ομίλου Κύπρου», διοργανωτής συνεδρίων για τη γλώσσα και πολλών άλλων εκδηλώσεων. Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης του Δήμου Λεμεσού και άλλων δημοτικών επιτροπών , όπως εκείνης που διοργάνωσε τον διαγωνισμό Νίκου Νικολαΐδη, κ. ά. Υπήρξε, στα χρόνια 1988 – 1990 πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κύπρου, περίοδο στην οποία ανάπτυξε σοβαρή δραστηριότητα.
Ως διευθυντής υπηρέτησε στα Λεύκαρα, στο όγδοο Λεμεσού και στο Γυμνάσιο Πέτρου και Παύλου. Το δε 1900 πήρε προαγωγή σε Επιθεωρητή Φιλολογικών μαθημάτων.
Ο Δήμος της Λεμεσού, μετά από το θάνατό του, σε ημερίδα που οργάνωσε με την Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού "Βασίλης Μιχαηλίδης" στο Δημοτικό μέγαρο τίμησε τη μνήμη του και με πρόταση του Δημάρχου κ. Νίκου Νικολαϊδη και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετέτρεψε την οδό Στρατηγού Παπάγου, την οδό όπου βρίσκεται η οικία του , σε οδό Ανδρέα Παστελλά.
Δημοσίευσε ποίηση, μελέτες, κριτική βιβλίου και μεταφράσεις ξένων ποιημάτων. Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Κυπριακά Χρονικά» και «Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης», των οποίων υπήρξε και μέλος της συντακτικής επιτροπής. Ποιήματά του περιελήφθησαν σε διάφορες ανθολογίες και μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου.
Η ποιητική του συλλογή Χῶρος Διασπορᾶς (1970) τιμήθηκε με κρατικό βραβείο ποίησης.
Άλλα έργα του:
Μεταθανατίως αποσχηματισθείς(Κύπρος, 1995)
Τα καθ’οδών (Φιλολογικά και κριτικά κείμενα, Κύπρος, 2002)
Σχήματα αντιθετικών δομών στην ποίηση και την ποιητική του Κωστή Παλαμά (Κύπρος, 2002)
Γκρίζο έως βαθύχρωμο σκούρο (Μικρές τομές και ανιχνεύσεις σε μεγάλα θέματα της καθημερινής ζωής, Κύπρος, 2003).
Ο Ανδρέας Παστελλάς είναι πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα».
Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 2013.
Πηγές