Όνομα το οποίο, κατά την Αρχαιότητα, αποδόθηκε στην κόρη του βασιλιά της Σαλαμίνος Νικοκρέοντα Αρσινόη. Το περιστατικό που έγινε αφορμή για την ονομασία αυτή το αφηγείται ο Αντωνίνος Λιβεράλις στο έργο του Μεταμορφώσεων συναγωγή (39), αντλώντας από τον Ερμησιάνακτα. Ο Σαλαμίνιος νέος Αρκεοφών ερωτεύτηκε την κόρη του βασιλιά Αρσινόη και ήταν πρόθυμος να καταβάλει στον Νικοκρέοντα για τη νύφη μεγαλύτερη αμοιβή από ό,τι πρόσφεραν οι άλλοι μνηστήρες. Ο Νικοκρέων όμως απέρριψε την πρόταση γιατί η καταγωγή του Αρκεοφώντος ήταν άσημη. Ο νέος, πληγωμένος από την άρνηση, ξημερωνόταν κάτω από τα παράθυρα της Αρσινόης με τους φίλους του. Επειδή η Αρσινόη δεν ανταποκρινόταν, ο Αρκεοφών ζήτησε από την παραμάνα της να μεσολαβήσει για συνάντησή τους. Η Αρσινόη όμως το κατάγγειλε στους γονείς της. Εκείνοι τιμώρησαν την παραμάνα κόβοντάς της τη γλώσσα, τη μύτη, τα δάχτυλα και διώχνοντάς την από το παλάτι. Η πράξη τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη δυσαρέσκεια της Αφροδίτης.
Ο Αρκεοφών, απελπισμένος από τον ανικανοποίητο έρωτά του, έπαψε να τρώει και πέθανε από ασιτία, πράγμα που προκάλεσε μεγάλο πένθος των συμπολιτών του. Κατά την κηδεία του η Αρσινόη έσκυψε από το παράθυρό της να δει το σώμα του που καιγόταν. Η ανάλγητη αυτή συμπεριφορά της προκάλεσε την οργή της Αφροδίτης που τη μεταμόρφωσε, έτσι σκυμμένη, σε πέτρα.
Βλέπε λήμμα: Αφροδίτη
Κατά τον Πλούταρχο υπήρχε στην Κύπρο «Παρακύπτουσα», που πιθανότατα ήταν η απολιθωμένη Αρσινόη. «Παρακύπτουσα» όμως θα μπορούσε να είναι και η Αναξαρέτη, επίσης από την κυπριακή Σαλαμίνα, της οποίας την ανάλογη ιστορία αφηγείται στις Μεταμορφώσεις του (XIV, 693-761) ο Οβίδιος, προσθέτοντας ότι στη Σαλαμίνα της Κύπρου υπήρχε ακόμη στις μέρες του το άγαλμα της κόρης.
Βλέπε λήμμα: Οβίδιος
Από τον ίδιο Ρωμαίο ποιητή παρέχεται η πληροφορία ότι στην κυπριακή Σαλαμίνα υπήρχε επίσης ναός αφιερωμένος στην «Παρακύπτουσα Αφροδίτη», αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται από άλλη φιλολογική ή επιγραφική πηγή.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια