Παπαδόπουλος Χαρίλαος

Image

Υπήρξε διευθυντής προγραμμάτων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1932. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και αργότερα μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα ραδιοφωνίας στο B.B.C., τηλεοράσεως στο Πανεπιστήμιο Μπράντεϊς (ΗΠΑ) και κινηματογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ). Εργάστηκε για δυο χρόνια στο γραφείο Φόρου Εισοδήματος. Το 1953 προσελήφθη στην Κυπριακή Ραδιοφωνική Υπηρεσία (όπως αποκαλείτο τότε), ως μεταφραστής/ανταποκριτής (τμήμα ειδήσεων). Το 1956 μετετέθη στο τμήμα ελληνικών προγραμμάτων και το 1962 διορίστηκε βοηθός διευθυντής προγραμμάτων τηλεόρασης. Το 1967 έγινε διευθυντής ελληνικών προγραμμάτων (ραδιοφώνου) του ΡΙΚ. Το 1971 ανέλαβε τη διεύθυνση της τηλεόρασης και, από το 1983, κατείχε τη θέση του διευθυντή προγραμμάτων του ΡΙΚ, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1992. Παντρεύτηκε την επί 4 δεκαετίες παρουσιάστρια στο ΡΙΚ Φρύνη Παπαδοπούλου. 

 

Ο Χαρίλαος Παπαδόπουλος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ραδιοφωνίας στην Κύπρο, κι ένας από τους πρώτους που εργάστηκαν για τη δημιουργία κι εξέλιξη της τηλεοράσεως στο νησί.

 

Ο ίδιος επιμελήθηκε πολλά προγράμματα. Στο ραδιόφωνο ασχολήθηκε επιτυχώς με το ραδιοχρονικό και το ραδιοφωνικό θέατρο. Στην τηλεόραση καθιέρωσε το πρώτο τακτικό πρόγραμμα τύπου τηλεοπτικού περιοδικού, με τίτλο Το Περιοδικό μας. Ιδιαίτερη επίδοση είχε στο κινηματογραφημένο ντοκυμανταίρ. Η ταινία του ΡΙΚ «Το νησί της Αφροδίτης», σε σκηνοθεσία Χαρίλαου Παπαδόπουλου, τιμήθηκε με πρώτο βραβείο για ταινία ντοκυμανταίρ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1964. Άλλες ταινίες ντοκυμανταίρ, που σκηνοθέτησε, ήταν: Η εποποιία της ΕΟΚΑ, Βότρυς της Κύπρου, Λευκωσία, Σκυλλούρα 1967, Φρουροί της πατρίδας.

 

Ο Χαρίλαος Παπαδόπουλος πρωτοστάτησε στη δημιουργία συνδικαλιστικού κινήματος στο ΡΙΚ. Ήταν γραμματέας της πρώτης Ένωσης Υπαλλήλων ΡΙΚ, που ιδρύθηκε επί Αγγλοκρατίας. Στη δεκαετία του 1960 ήταν γραμματέας της πρώτης Κινηματογραφικής Λέσχης στην Κύπρο.

 

Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας και άλλων διεθνών οργανισμών, σχετικά με τον κινηματογράφο, τη ραδιοτηλεόραση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

 

Ως διευθυντής προγραμμάτων του ΡΙΚ υπηρέτησε μέχρι την αφυπηρέτησή του, το 1992. Πιο ύστερα συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα της Κύπρου, ως μέλος σχετικών επιτροπών, και ως εκπρόσωπος της Κύπρου σε διεθνή σώματα. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μέχρι το 1996, οπότε επανήλθε, από τις αρχές του χρόνου αυτού, στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ως πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου, αξίωμα στο οποίο διορίστηκε από την κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη.

 

Πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου 2009.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image