Πάντζης Ανδρέας

Image

Σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1950. Σπούδασε κινηματογράφο και τηλεόραση στο Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας και στη συνέχεια έκαμε ειδικές θεατρικές σπουδές και παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας όπερας στη Μόσχα. Στη διάρκεια των σπουδών του γύρισε ορισμένες ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, ως εξής:

 

1. Τα ζευγάρια (ντοκιμαντέρ μικρού μήκους).

2. Ανακωχή στο ποτάμι (ταινία μικρού μήκους).

3. Στον ίδιο δρόμο, μέρα και νύχτα (ταινία μικρού μήκους).

4. Οι πυροβολισμοί που πέσαν την αυγή δεν είναι οι τελευταίοι (ταινία διαρκείας μιας περίπου ώρας, που τιμήθηκε με ειδικό βραβείο για το αντιφασιστικό της περιεχόμενο, καθώς και με το βραβείο ξένων φοιτητών στο Φεστιβάλ του Ινστιτούτου Κινηματογράφου Μόσχας).

 

Με την επιστροφή του στην Κύπρο από τη Μόσχα, ανέλαβε το θεατρικό εργαστήρι του Δημητριείου Πολιτιστικού Κέντρου Λάρνακας, που διηύθυνε για δυο χρόνια. Σκηνοθέτησε επίσης έργα του «Σατιρικού Θεάτρου» και του «Μικρού Θεάτρου». Γύρισε εξ άλλου το ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους Τριμίθι: Αναπαράσταση με λέξεις, για την κυπριακή τηλεόραση.

 

Η πρώτη του ολοκληρωμένη ταινία μεγάλου μήκους, Ο Βιασμός της Αφροδίτης, εμπνευσμένη από την πρόσφατη κυπριακή τραγωδία, βραβεύθηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία (που είναι συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Συμβουλίου Παραγωγής Ταινιών της Κύπρου) πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας και στυλιστικής στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μανχάιμ Δυτικής Γερμανίας, τον ορειχάλκινο φοίνικα στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου της Βαλένθια Ισπανίας (τρίτη καλύτερη ταινία), καθώς και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Από το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας πήρε βραβείο ποιότητας για τη σκηνοθεσία και βραβείο για το μοντάζ. Η ταινία προβλήθηκε και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ (Μονάχου, Μοντρεάλ, Νέου Δελχί κ.α.).

 

Ο  Ανδρέας Πάντζης σκηνοθέτησε διάφορα θεατρικά έργα του διεθνούς αλλά και του ελληνικού ρεπερτορίου σε διάφορα κυπριακά θεατρικά σχήματα (ΕΘΑΛ Λεμεσού, «Σατιρικό», «ΕΝΑ»). 

 

Το 1980 είχε στην Αθήνα τη σκηνοθετική επιμέλεια της μουσικο-θεατρικής παράστασης «Γιγανταιώρημα» του Διονύση Σαββόπουλου. Η παράσταση περιελάμβανε μουσική, τραγούδι, καραγκιόζη, νούμερα τσίρκου και τρία θεατρικά μονόπρακτα του Δημήτρη Κορδάτου.

Μεταξύ του 1989 και του 1992, ο Ανδρέας Πάντζης έζησε στο Βερολίνο, ως υπότροφος της DAAD (της Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών της [Δυτικής, τότε] Γερμανίας.

 

Σημαντική κινηματογραφική εργασία του είναι και η μεγάλου μήκους ταινία «Η Σφαγή του Κόκορα», που ολοκληρώθηκε εντός του 1996 και  προβλήθηκε με αξιώσεις βραβεύσεων σε διάφορα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

H επιτροπή της Διεθνούς Eνωσης Kριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) του 42ου Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης απένειμε ειδική μνεία στην ταινία «Το τάμα» του Aνδρέα Πάντζη, που προβλήθηκε στο πλαίσιο του τμήματος Eλληνικός Kινηματογράφος 2001: «Για το φάσμα και το βάθος της σκέψης, το χιούμορ του συμβολισμού και τον χειρισμό από πλευράς σκηνοθέτη μιας ταινίας με επική δομή».

 

Φιλμογραφία:

 

1. 1972, Aνακωχή στο ποτάμι / Truce by the River (μικρού μήκους/ short film)

2. 1973-1976, Oι πυροβολισμοί που πέσαν την αυγή δεν είναι οι τελευταίοι / The Morning Gunshots Are Not the Last Ones (μεσαίου μήκους / medium length)

3. 1981-1982, Tριμίθι: αναπαράσταση με λέξεις / Trimithi: Reconstruction with Words (ντοκιμαντέρ / documentary)

4. 1985, βιασμόςτηςAφροδίτης/ The Rape of Aphrodite

5. 1987-1988, Kόμικς:  ιστορίες με εικόνες/ Comics: Stories with Images (ντοκιμαντέρ/documentary)

6. 1989,  Θα ήθελα να χορεύω/ I Wish I Could Dance (ντοκιμαντέρ/documentary)

7. 1995, σφαγήτου κόκορα/ The Slaughter of the Cock

8. 2000, Tο τάμα / Wordof Honour

9.2005, Φωτογραφική μηχανή σωστά κανονισμένη (ντοκιμαντέρ)

10. 2007, Ο Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης ...

 

Τον Νοέμβριο του 2007 ο Ανδρέας Πάντζης εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κινηματογράφου-Τηλεόρασης Κύπρου.