Παναγιώτου Νίκος

Image

Συγγραφέας, εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1941. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών απ' όπου πήρε τον τίτλο Master of Arts στη διοίκηση καλλιτεχνικών οργανισμών. Κατέχει επίσης διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς και δίπλωμα δημοσίων σχέσεων από το International Correspondence Schools του Λονδίνου.

 

Υπηρέτησε ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση και στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, ως λειτουργός εκδόσεων του υπουργείου Παιδείας και ως λειτουργός και διευθυντής  της Μορφωτικής Υπηρεσίας του ίδιου υπουργείου, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2001. Υπηρέτησε επίσης ως διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

 

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα υπήρξε ιδρυτής και αρθρογράφος του περιοδικού Κυπριακές Ακτίνες της ΕΦΕΚ. Συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, τόσο στην τηλεόραση (συντάκτης και παρουσιαστής των προγραμμάτων «Για τους νέους», 1969-1972, και «Ορίζοντες», 1976-1980), όσο και στο ραδιόφωνο. Διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού CyprusToday και μέλος της ομάδας που εκδίδει τα περιοδικά Λαογραφική Κύπρος, Κυπριακή Βιβλιογραφία και Το Καινούριο. Υπήρξε γραμματέας της Συντακτικής Εκδοτικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας, της Μόνιμης Επιτροπής Προαγωγής Βιβλίου και της Εθνικής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος Μουσικής (1985), ιδρυτικό μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου και της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου, πρωτεργάτης για την ίδρυση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και της Κυπριακής Επιτροπής Μουσικής, μέλος των συμβουλίων διαφόρων πνευματικών σωματείων (Πνευματική Στέγη, ΕΠΟΚ), και φιλολογικός επόπτης του έργου Κύπριοι συγγραφείς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, των εκδόσεων Χρ. Ανδρέου. Υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος της Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Κινηματογράφου, πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥΔΥ και πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Δωματίου και της Κρατικής Ορχήστρας Νέων.

 

Έχει εκδώσει πολλές βιβλιογραφικές εργασίες και μελέτες. Το βιβλίο του Μελετήματα  τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο δοκιμίου-μελέτης (1986). Τιμήθηκε επίσης με δυο κρατικά βραβεία για την καλαισθητική εμφάνιση και εκτυπωτική αρτιότητα βιβλίων του: Βιβλιογραφία Άντη Περνάρη, 1922-1980 (Λευκωσία, 1982), και Κυπριακή Βιβλιογραφία 1983 έως 2004 (συνολικά 21 τόμοι).

 

Το 1982 και το 1989 τιμήθηκε από τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κύπρου με το Βραβείο Γραμμάτων για την εν γένει φιλολογική του συμβολή. Το 2005 τιμήθηκε με το αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Του απονεμήθηκαν επίσης το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (1998) και ο Σταυρός 75ετίας Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας (2005).

 

Ανάμεσα στα άλλα έργα του περιλαμβάνονται: Ὁ μύθος τοῦ Οἴκου τοῦ  Ἀγαμέμνονα [μελέτη], (Λευκωσία, 1968), πέντε βιβλιογραφικές εργασίες για τον ποιητή Κύπρο Χρυσάνθη, Η Μουσική στην Κύπρο τον καιρό της Αγγλοκρατίας (Λευκωσία, 1985), Οδηγός Σπουδών στην Ελλάδα (τρεις εκδόσεις: 1973, 1979,1980), Εκατόν ερωτικά επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία, Ελλάδος κάτοπτρον (8 τόμοι), Βιβλιογραφία Κυπριακών Συμμείκτων, Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, από το 1905-2001). Πιο πρόσφατο είναι το βιβλίο του για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών-μελών του ΟΗΕ με τίτλο Στο γύρισμα της  χιλιετίας  (2008).