Δημοσιογράφος, συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1925. Πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, την ίδια μέρα που έφυγε ο φίλος του Μίκης Θεοδωράκης.
Παντρεύτηκε τη λογοτέχνιδα Ελλη Παιονίδου.
Ο Πανίκος Παιονίδης φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και τον Οκτώβριο του 1942 εντάχθηκε στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη, υπηρέτησε δε στην Αίγυπτο και την Ελλάδα. Μετά την αποστράτευσή του έγινε γραμματέας της νεοσυσταθείσης Ένωσης Κυπρίων Αποστράτων και τον Νοέμβριο του 1946 μετέβη στο Λονδίνο για σπουδές. Ταυτόχρονα εργαζόταν στην εφημερίδα του Λονδίνου Βήμα. Το 1948 μετέβη για δημοσιογραφική αποστολή στην Ελλάδα όπου τότε εμαίνετο ο εμφύλιος πόλεμος. Στη συνέχεια πήγε στη Σόφια όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου.
Δημοσιογράφος
Ο Παιονίδης υπήρξε από τους πιο επιφανείς δημοσιογράφους της Κύπρου στα πρώτα μετανεξαρτησιακά χρόνια, ενώ ανήκει στην ολιγάριθμη ομάδα των συναδέλφων που πρώτοι έσπευσαν να εγγραφούν στην Ένωση Συντακτών Κύπρου, μόλις η οργάνωση ενεγράφη ως σωματείο στον Έφορο Συντεχνιών τον Ιούνιο του 1960. Ο Π. Παιονίδης υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια δραστήριο μέλος της ΕΣΚ, ενώ την περίοδο 1971-1973 διατέλεσε και μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης.
Στην Κύπρο επέστρεψε το 1958. Εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά της Αριστεράς (Χαραυγή, Τηλέγραφος, Δημοκρατία, Νέα Εποχή). Χρημάτισε γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ). Υπηρέτησε επίσης ως γενικός γραμματέας του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρος του Κινήματος «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη». Είναι ταυτόχρονα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Τον Μάιο του 1986, σαν υποψήφιος δήμαρχος Λεμεσού, εξασφάλισε το 46,63% των ψήφων. Το 1990 ο Πανίκος Παιονίδης αποχώρησε από το ΑΚΕΛ στις 29 Ιανουαρίου 1990 κατόπιν ιδεολογικών διαφορών με την ηγεσία του Κόμματος.
Διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρουκαι σύμβουλος επικοινωνίας στην αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Π. Παιονίδης έγραψε κριτική, δοκίμιο και πεζό. Το 1981 εξέδωσε το βιβλίο Τομές σε θέματα λόγου όπου συμπεριέλαβε κριτικές για δοκίμια για λογοτεχνικά κυρίως θέματα.
Τιμήθηκε δυο φορές με κρατικό βραβείο λογοτεχνίας (διήγημα): Το 2000 για τη συλλογή διηγημάτων Εν πτήσει και το 2008 για τη συλλογή διηγημάτων Βήματα στο θολό τοπίο.
Εξέδωσε επίσης τις ακόλουθες συλλογές διηγημάτων:
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια