Παγκύπριο Διδασκαλείο

Image

Εκπαιδευτήριο που αποστολή του είχε την προσφορά παιδαγωγικής κατάρτισης σε αποφοίτους του Παγκυπρίου Γυμνασίου και του Παρθεναγωγείου, ώστε να μπορούν να εργάζονται ως δάσκαλοι και δασκάλες αντιστοίχως. Η φοίτηση ήταν διετής.

 

Το Παγκύπριον Διδασκαλείον λειτούργησε στη Λευκωσία, ως προέκταση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, από το 1893 μέχρι το 1935. Το 1903 άρχισε τη λειτουργία του και το Διδασκαλείον Θηλέων Φανερωμένης, που λειτούργησε μέχρι το 1937 και παρείχε ανάλογη εκπαίδευση για δασκάλες.   Ένα τρίτο εκπαιδευτήριο για δασκάλους ήταν το Ιεροδιδασκαλείον της Λάρνακας, που ιδρύθηκε το 1910 και λειτούργησε μέχρι το 1933. Και τα τρία αυτά εκπαιδευτήρια, που πρόσφεραν μεγάλη εξυπηρέτηση στην κυπριακή ελληνική εκπαίδευση την οποία στελέχωσαν με μορφωμένους σχετικά εκπαιδευτικούς, έκλεισαν κατά την περίοδο της Παλμεροκρατίας, της δικτατορικής δηλαδή διακυβέρνησης του νησιού μετά την εξέγερση του 1931.

 

Προς αντικατάσταση των εκπαιδευτηρίων αυτών, οι Βρετανοί ίδρυσαν το Διδασκαλικό Κολλέγιο Αρρένων το 1937 και το Διδασκαλικό Κολλέγιο Θηλέων το 1943. Το Κολλέγιο Αρρένων βρισκόταν εξ αρχής υπό αγγλική διοίκηση, υπαγόταν στο κυβερνητικό Γραφείο Παιδείας, χρησιμοποιούσε ως βασική γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική και δεχόταν τόσο Έλληνες όσο και Τούρκους σπουδαστές. Λειτούργησε στην Μόρφου. Το αντίστοιχο των θηλέων λειτούργησε στη Λευκωσία, είχε ελληνική διεύθυνση από την ίδρυσή του μέχρι το 1948, και στη συνέχεια αγγλική. Τα δυο αυτά ιδρύματα συγχωνεύτηκαν υπό ενιαία αγγλική διεύθυνση τον Ιανουάριο του 1958, και μετεφέρθησαν σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στη Λευκωσία. Την 1η Μαϊου 1959, μετά την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, το Διδασκαλικό Κολλέγιο παρελήφθη από την ελληνική κοινότητα και την 1η Οκτωβρίου1959 μετεβλήθη σε 2τάξια Παιδαγωγική Ακαδημία στο πρότυπο των αντιστοίχων Ακαδημιών της Ελλάδας. Αργότερα η εκπαίδευση έγινε 3ετής.

 

Φώτο Γκάλερι

Image