Γεωγραφική και διοικητική περιφέρεια της Κύπρου, που απαντάται σε διαχωρισμούς του νησιού κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια και αργότερα, κατά τις περιόδους της Τουρκοκρατίας και της Αγγλοκρατίας. Σήμερα δεν υφίσταται.
Η ονομασία υποδηλώνει ορεινή περιοχή του νησιού, σε αντίθεση προς την πεδινή περιοχή που ήταν η Μεσαορία. Η Ορεινή περιελάμβανε ωστόσο περισσότερο την ημιορεινή περιοχή του βορειοανατολικού τμήματος της οροσειράς του Τροόδους, η δε έκταση και τα όριά της δεν ήσαν πάντοτε σταθερά.
Ως χωριστή γεωγραφική περιοχή, η Ορεινή απαντάται από τα Μεσαιωνικά χρόνια. Ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει την περιοχή της Ορεινής σε σχέση προς την επανάσταση των χωρικών υπό τον ρήγα Αλέξη στα 1426:
... Ἔβαλαν οἱ χωργιάτες καπετάνον εἰς τήν Λεύκαν, ἄλλον καπετάνον εἰς τήν Λεμεσόν, ἄλλον εἰς τήν Ὀρεινήν, καί εἰς τήν Περιστερόναν ἄλλον...
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Ορεινή ήταν χωριστή διοικητική περιφέρεια (καζάς ή κατηλλίκι) που ανήκε στην επαρχία της Λευκωσίας. Το 1777 η Κύπρος παρουσιαζόταν χωρισμένη σε τέσσερις επαρχίες (Λευκωσίας, Κερύνειας, Λάρνακας, Πάφου) και σε 17 κατηλλίκια. Το κατηλλίκι της Ορεινής ανήκε στην επαρχία Λευκωσίας. Στα μέσα του 19ου αιώνα η Κύπρος παρουσιάζεται χωρισμένη σε 12 επαρχίες εκ των οποίων μία ήταν εκείνη της Ορεινής και Τηλλυρίας με διοικητική πρωτεύουσα το χωριό Λυθροδόντα.
Για πρώτη φορά η επαρχία Ορεινής και Τηλλυρίας παρουσιάζεται σημειωμένη σε χάρτη το 1879. Πιο πριν, απαντάται σε χάρτες απλώς η ένδειξη: Βουνά Ορεινής.
Κατά τα τέλη της Τουρκοκρατίας, η Ορεινή παρουσιάζεται ως χωριστό κατηλλίκι (διαμέρισμα) με διοικητική πρωτεύουσα το χωριό Δευτερά. Αναφέρεται ότι τότε το κατηλλίκι της Ορεινής περιελάμβανε 48 χωριά εκ των οποίων 25 ελληνικά, 5 τουρκικά και 18 μεικτά. Είχε δε πληθυσμό περί τις 23.000 (16.500 Έλληνες και 6.500 Τούρκους). Το κατηλλίκι εκτεινόταν σε περιοχές των σημερινών επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού (βλέπε λήμμα κατηλλίκι).
Η Ορεινή απετέλεσε διαμέρισμα και κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Σήμερα η ονομασία χρησιμοποιείται μόνο για καθορισμό και διάκριση χωριών, όπως λ.χ. Πέρα Ορεινής.