Οργανισμός Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου ΟΘΑΚ

Image

Όπως φανερώνει και η ονομασία, επρόκειτο για Οργανισμό που σκοπό του είχε την προώθηση της τέχνης του θεάτρου στην Κύπρο καθώς και τη θεατρική παιδεία και ανέλιξη του κοινού. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε λίγο μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος (Αύγουστος, 1960) με επιχορήγηση του προέδρου αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Παρουσίασε σοβαρή επαγγελματική δουλειά και τέλειωσε με επιθεωρήσεις κατά την ταραγμένη περίοδο του 1964-66. Διαλύθηκε το 1967.

 

Ο ΟΘΑΚ παρουσιάστηκε ως εταιρεία μη κερδοσκοπική και στελεχώθηκε με πολλούς από τους καλύτερους ηθοποιούς της εποχής. Διευθυντής του ήταν ο Γεώργιος Φιλής. Υπήρχε και διοικητικό συμβούλιο. Οι περισσότεροι ηθοποιοί που εντάχθηκαν στη δύναμη του ΟΘΑΚ ήσαν τα στελέχη του «Κυπριακού Θεάτρου» που τότε διαλύθηκε. Μεταξύ των ηθοποιών που εργάστηκαν στον ΟΘΑΚ αναφέρουμε τους: Νίκο Παντελίδη, Ανδρέα Μούστρα, Θάνο Πεττεμερίδη, Χάρη Παναγιώτου, Κώστα Τύμβιο, Θεόδουλο Μωρέα, Νεόφυτο Νεοφύτου, Χρίστο Ελευθεριάδη, Δήμητρα Δημητριάδου, Πίτσα Αντωνιάδου, Έλλη Κυριακίδου, Αντρέα Νικολή, Στέλιο Καυκαρίδη, Φλωρεντία Δημητρίου, Γιάννη Παπαϊωάννου, Αντρέα Μουσουλιώτη, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, Νίκο Χαραλάμπους, Νίκο Σιαφκάλη και άλλους.

 

Στον ΟΘΑΚ σκηνοθέτησαν οι Κωστής Μιχαηλίδης, Εύης Γαβριηλίδης (μόνιμος σκηνοθέτης κατά το 1961-62), Μόνικα Βασιλείου κ.α.

 

Ο Οργανισμός άρχισε με το έργο Δαντών, του Μπύχνερ, συνέχισε με τον αριστοφανικό Πλούτο και άλλα έργα του διεθνούς κλασσικού δραματολογίου, όπως ο Οθέλλος του Σαίξπηρ, Ηδονή της τιμιότητος του Πιραντέλο, Ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές του Ανούιγ, Ψηλά από τη γέφυρα του Μίλλερ, Κόκκινα φανάρια (Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείο ΡΙΚ) ενώ ανέβασε και ελληνικά έργα. Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του στεγαζόταν στο γνωστό Θέατρο «Μέλπω» στη Λευκωσία.

 

Το 1964, εξ αιτίας των διακοινοτικών ταραχών που ακολούθησαν την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων, ανέστειλε για λίγο τις εργασίες του για να επανέλθει με κωμωδίες και επιθεωρήσεις, όπως και μια-δυο κυπριακές ηθογραφίες, μέχρι τη διάλυσή του.

 

Μετά το τέλος του ΟΘΑΚ άρχισαν να ασκούνται σοβαρές πιέσεις προς το κράτος για ίδρυση κρατικού θεατρικού φορέα ανάπτυξης και τελικά ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) που άρχισε τη λειτουργία του το 1971.

 

Ο θάνατος του Δαντών

 

Το πρώτο έργο που ανέβασε ο ΟΘΑΚ ήταν «Ο θάνατος του Δαντών» του Γκέοργκ Μπύχνερ στις 14 Σεπτεμβρίου 1961. Τη σκηνοθεσία έκανε ο Κωστής Μιχαηλίδης, βοηθός σκηνοθέτη, Νίκος Σιαφκάλης, σκηνογραφία Λόνιας Ευθυβούλου, ενδυμασία, Jo Best, μουσική Γιώργος Αρβανιτάκης. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης και μαζί του οι, Φλωρεντία Δημητρίου, Δήμητρα Καυκαρίδου, Κυπρούλα Ευαγγελίδου-Νικίας Νικολαίδης, Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Ανδρέας Μούστρας. Οι παραστάσεις δόθηκαν στο Κηποθέατρο που φτιάχτηκε για το σκοπό τούτο στην Τάφρο του Δημαρχείου Λευκωσίας. Στην πρεμιέρα παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και άλλοι εκπρόσωποι της Κυπριακής Κυβέρνησης, αντιπρόσωποι του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, μ’ επικεφαλής τον τότε Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τον Αιμίλιο Χουρμούζιο. 

 

Πηγή

 

«Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, 30χρόνια Θέατρο», Λευκωσία, 1977.

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image