Οράτιος Quintus Horatius Flaccus

Image

Μεγάλος Ρωμαίος ποιητής. Γεννήθηκε στην πόλη Venusia της Νότιας Ιταλίας στις 8 Δεκεμβρίου 65 π.Χ. και πέθανε το 8 π.Χ. Ο πατέρας του, απελεύθερος, ήταν εισπράκτορας σε πλειστηριασμούς. Με τη μικρή περιουσία που απέκτησε έδωσε στον γιο του την καλύτερη δυνατή μόρφωση, πρώτα στη Ρώμη κι αργότερα στην Αθήνα. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Ρώμης βρέθηκε στην Αθήνα κι αργότερα έλαβε μέρος στη μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.) με την παράταξη του Μ. Βρούτου. Ακολούθως επέστρεψε στη Ρώμη, όπου ανέλαβε μικρό δημόσιο αξίωμα. Το 38 π.Χ. γνώρισε το Βιργίλιο και άλλους συγγραφείς καθώς και τον πλούσιο Μαικήνα, ο οποίος τον έθεσε υπό την προστασία του. Ο Μαικήνας του παραχώρησε το 33 π.Χ. ένα κτήμα, όπου ο Οράτιος έζησε για πολύ ευτυχισμένος και εμπνεύσθηκε πολλά από τα ωραιότερα αποσπάσματα των έργων του.

 

Κυριότερα έργα του Οράτιου είναι οι Σάτιρες, οι Ωδές, που τις έγραψε σε δέκα χρόνια (33-23 π.Χ.) και οι Επιστολές. Η θέση του Οράτιου ως ενός από τους μεγαλύτερους Ρωμαίους ποιητές οφείλεται στην ειλικρίνειά του, τον πατριωτισμό του, το χιούμορ του και την τελειότητα της μορφής των έργων του. Τα ποιήματά του δίνουν μια ζωντανή εικόνα της ρωμαϊκής ζωής των ημερών του σε όλα της τα κοινωνικά στρώματα.

 

Στις Ωδές του Οράτιου περιέχονται και μερικές αναφορές στην Κύπρο. Στην πρώτη Ωδή ονομάζει την Αφροδίτη «θεά δέσποινα της Κύπρου» και προσθέτει ότι η Αφροδίτη άφησε την Κύπρο και χύθηκε ολόκληρη μέσα του. Στην ίδια Ωδή προσφωνεί επίσης την Αφροδίτη «άνασσα της Κνίδου και της Πάφου».

 

Στην τρίτη Ωδή απευθυνόμενος στην Αφροδίτη γράφει: «Ω θεά που κατοικείς στην ευτυχισμένη Κύπρο» κι αλλού γράφει γι’ αυτήν ότι επιθεωρεί την Πάφο με ζευγμένους κύκνους.

 

Ο Οράτιος αναφέρεται ακόμη και στην ίδρυση της κυπριακής Σαλαμίνος από τον Τεύκρο, τον οποίο βάζει να λέει ότι την εγκατάστασή του στην Κύπρο του την υποσχέθηκε ο αλάθητος χρησμός του Απόλλωνος.