Το ωραιότερο και καλλιτεχνικότερο των αθλημάτων. Ο συνδυασμός δυνάμεως, δεξιοτεχνίας και ομορφιάς των κινήσεων κάνουν την ολυμπιακή γυμναστική άθλημα που παρέχει αυτοέλεγχο, αυτοπειθαρχία, αλλά και ένα εξαιρετικό μέσο προπαρασκευής του ατόμου για κάθε άθλημα.
Οι αγώνες στους οποίους συναγωνίζονται τα κράτη με ομάδες είναι οι διεθνείς συναντήσεις όπως το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και οι Ολυμπιακοί αγώνες, περιλαμβάνουν δε συνήθως αγωνίσματα όπως άλματα και ελεύθερες ασκήσεις εδάφους. Συγκεκριμένα οι διεθνείς αγώνες περιλαμβάνουν έξι αγωνίσματα για άνδρες: 1) ασκήσεις εδάφους, 2) άλμα σε ίππο, 3) ασκήσεις πάνω σε εφαλτήριο με λαβές, 4) δίζυγο, 5) μονόζυγο και 6) κρίκοι. Για τις γυναίκες περιλαμβάνουν τέσσερα αγωνίσματα: 1) ασκήσεις εδάφους, 2) άλμα σε ίππο, 3) δοκός και 4) ασύμμετρο δίζυγο.
Εκτός από την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, στο πρόγραμμα των διεθνών και Ολυμπιακών αγώνων έχει προστεθεί η ακροβατική και καλλιτεχνική γυμναστική.
Στην Κύπρο η ολυμπιακή γυμναστική άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά από το 1976, μετά την ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (Κ.Ο.Γ.). Στη δύναμη της Ομοσπονδίας περιλαμβάνονται 6 Επαρχιακές Επιτροπές και 1 Σωματείο. Η Κ.Ο.Γ. είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (International Gymnastics Federation - F.I.G) και της
Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυμναστικής (European Gymnastics Union - U.E.G).
Πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας (1972-1980) διετέλεσε ο προϊστάμενος Σωματικής Αγωγής Αντώνης Παπαδόπουλος* ο οποίος υπήρξε ο πραγματικός θεμελιωτής του αθλήματος στην Κύπρο.
Το άθλημα της γυμναστικής μπήκε στο πρόγραμμα των Α' Παγκυπρίων Αγώνων του 1896, με συμμετοχή μόνον ανδρών.
Τα τελευταία χρόνια η ολυμπιακή γυμναστική γνώρισε μεγάλη ώθηση στην Κύπρο και έδωσε αξιόλογους αθλητές και αθλήτριες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Ηρόδοτος Γιωργαλλάς*, με πολλές διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό του, στο αγώνισμα με κρίκους. Διεθνείς επιτυχίες σημείωσαν και οι αδελφές Λουκία και Χρυσταλλένη Τρικωμίτη στη ρυθμική γυμναστική.