«Ολύμπια» Γυμναστικός Σύλλογος

Image

Γυμναστικός Σύλλογος της Λεμεσού, το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Κύπρου και το δεύτερο στον ελληνικό χώρο μετά τον «Πανελλήνιο» Γυμναστικό Σύλλογο Αθηνών. Μαζί με τον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια» Λευκωσίας, ο Γ.Σ. «Ολύμπια» (Γ.Σ.Ο.) υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) Ελλάδος, που δημιουργήθηκε το 1897.

 

Είναι ο Σύλλογος στον οποίο η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανέθεσε την τέλεση των Α' Παγκυπρίων αγώνων (1896), οι οποίοι αποτελούσαν και πρόκριση για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνονταν στην Αθήνα (6-15 Απριλίου 1896). Ο αθλητής του Γ.Σ.Ο. Αναστάσης Ανδρέου ήταν ο εκπρόσωπος του Συλλόγου στην πρώτη Ολυμπιάδα.

 

Ο Γ.Σ.Ο. ιδρύθηκε το 1892 ύστερα από πρωτοβουλία του μεγάλου δασκάλου Ανδρέα Θεμιστοκλέους, του ήρωα του Μπιζανίου Χριστόδουλου Σώζου και του φλογερού αγωνιστή και πολιτευτή Νικολάου Κλ. Λανίτη. Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου ήσαν, εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες, οι Αριστόδημος Πιλαβάκης, Μενέλαος Φραγκούδης, Σίμος Μενάρδος, Ιωάννης Κυριακίδης, Μιχαλάκης Ρωσσίδης, Αναστάσης Ανδρέου, Ηρακλής Σκυριανίδης, Γεώργιος Ευθυβούλου, Κώστας Ευστρατίου, Στέφανος Λανίτης, Αργυρός Δρουσιώτης, Χριστόδουλος Χουρμούζιος, Κ. Συμεωνίδης και Ιωάννης Κολακίδης. Η πρώτη Επιτροπή του Συλλόγου απετελέσθη από τους: Ανδρέα Θεμιστοκλέους πρόεδρο, Χριστόδουλο Σώζο, Νικόλαο Κλ. Λανίτη, Ιωάννη Κυριακίδη, Αριστόδημο Πιλαβάκη και Ηρακλή Σκυριανίδη.

 

Ο περίβολος της εκκλησίας Αγίας Νάπας υπήρξε το πρώτο γυμναστήριο του Συλλόγου. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε χώρος που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του Δημητρίου Μαρνέρου-Ελευθεριάδη. Το «γυμναστήριο» αυτό παρασύρθηκε από τα νερά της μεγάλης πλημμύρας του 1894 και η Επιτροπή του Συλλόγου δημιούργησε δεύτερο στη «χωράφα Χρυσοστομίδη» (σημερινός δημόσιος κήπος). Μέσα σ' αυτό το γυμναστήριο έγιναν οι Α' Παγκύπριοι αγώνες το 1896. Επειδή τούτο δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες του αθλητισμού της Λεμεσού, δημιουργήθηκε το γνωστό στάδιο Γ. Σ. Ο. (πάνω στον παραλιακό δρόμο) που άρχισε να λειτουργεί το 1899. Μέσα στο νέο αυτό στάδιο έγιναν οι Γ' Παγκύπριοι αγώνες το 1899.

 

Το σημερινό στάδιο, το Τσίρειο Αθλητικό Κέντρο Γυμναστικού Συλλόγου «Τα Ολύμπια», δημιουργήθηκε πάνω σε έκταση γης από 91 στρέμματα που δώρισε ο ευεργέτης Πέτρος Τσίρος, με σχέδια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Ελλάδος και με δαπάνες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

 

Από τις τάξεις του Γ.Σ.Ο. έχουν δοθεί στον ελληνικό και τον διεθνή αθλητισμό μια πλειάδα αθλητών και αθλητριών (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ). Χαρακτηριστικά αναφέρονται: Ο Ιωάννης Φραγκούδης, νικητής των Α' Ολυμπιακών αγώνων του 1896 με πρώτη νίκη στο πιστόλι από απόσταση 25 μ. και δεύτερη στη σκοποβολή από απόσταση 300 μ. Αθλητές του Συλλόγου που αγωνίστηκαν σε Ολυμπιακούς αγώνες ήσαν επίσης οι: Αναστάσης Ανδρέου (1896), Μιχαήλ Ρωσσίδης και Γεώργιος Ζήνων (1906), Ρένος Φραγκούδης (1928, 1932, 1936), Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου (1936, 1948), Στέλιος Κυριακίδης (1936, 1948), Μαρούλα Λάμπρου (1976, 1980, 1988), Κώστας Παπακώστας (1980, 1984). Αθλητές του Συλλόγου κέρδισαν επίσης πρώτη νίκη σε Μεσογειακούς αγώνες: Χάρης Αϊβαλιώτης (100 μ., 1967), Μαρούλα Λάμπρου (άλμα εις μήκος, 1979). Ο ΓΣΟ διαχρονικά αποτελεί ένα από το κυριότερα φυτώρια στον Κυπριακό Στίβο με τους αθλητές τους να κατέχουν πολλά παγκύπρια και πανελλήνια ρεκόρ. 

 

Τεράστια ήταν η συμβολή του Συλλόγου στις προπολεμικές βαλκανικές επιτυχίες της Ελλάδος με τα χρώματα της οποίας αγωνίζονταν οι αθλητές: Ρένος Φραγκούδης, Στέλιος Κυριακίδης, Χάρης Αϊβαλιώτης, Μαρούλα Λάμπρου, Πέτρος και Νίκος Ευριπίδου, Νίκος Χατζηνικολάου.

 

Πολύ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των αθλητών και αθλητριών που ανεδείχθησαν πρώτοι νικητές σε Πανελλήνιους αγώνες: Αναστάσης Ανδρέου, Μ. Ρωσσίδης, Κ. Γεωργίου, Κ. Μίτσιγγας, Γ. Σκυριανίδης, Κ. Κυπριανίδης, Μ. Φυτίδης, Γ. Ιωαννίδης, Α. Σνάιτερ, Ρ. Φραγκούδης, Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, Ε. Φυλακτού, Στ. Κυριακίδης, Μ. Χαραλάμπους, Χ. Αϊβαλιώτης, Στέλλα Καλοπαίδη-Γρηγορίου, Μ. Λάμπρου, Αθηνά Κυριακίδου, Γ. Μικελλίδης, Α. Τελώνης, Ι. Κονναρής, Π. Ευριπίδου, Ν. Ευριπίδου, Π. Παναγιώτου, Χρ. Τελώνης, Α. Αγγελίδης, Ζ. Μιχαήλ, Ε. Βίκτωρος. Η μεγαλύτερη μεταπολεμική επιτυχία αθλητή του Συλλόγου της Λεμεσού που είχε παγκόσμια ακτινοβολία ήταν η πρώτη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη όταν κέρδισε τον Διεθνή Μαραθώνιο της Βοστώνης (1946).

 

Ο Γ.Σ.Ο.πρωτοστάτησε στη δημιουργία γυναικείου αθλητισμού, οι δε αθλήτριές του άφησαν εποχή σε όλες τις κατηγορίες αθλητικών εκδηλώσεων, με ατομικές και ομαδικές πρώτες νίκες στους Πανελλήνιους αγώνες. Υπήρξε ο πρώτος Σύλλογοςπου οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία Πανελλήνιους αγώνες στην Κύπρο (1925) και τους πρώτους μαθητικούς αγώνες το 1928.

 

Σημαντικές διεθνείς επιτυχίες σημείωσαν και νεότεροι αθλητές του Γ.Σ.Ο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο παγκοσμιονίκης άλτης Κυριάκος Ιωάννου, με αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου (2009) και χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Οσάκα (2007). Αναφέρονται επίσης οι Άννινος Μαρκουλλίδης, Γιάννης Ζησιμίδης, Άννα Φοιτίδου, Έλλη Ευαγγελίδου, Ευριπίδης Δημοσθένους, Μαρίλια Γρηγορίου, Τάσος Τζιωνής και Κώστας Ποχάνης.

 

Ο Σύλλογοςέχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Το παλιό στάδιο Γ.Σ.Ο. έχει αναμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Μετονομάστηκε σε «Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο» και περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα αθλητικών εγκαταστάσεων ανοικτών για χρήση από όλους ανεξαίρετα τους πολίτες. Τα εγκαίνιά του τελέσθηκαν τον Μάιο του 2009.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image