Γάλλος ευγενής του 17ου αιώνα, που επισκέφθηκε την Κύπρο και έγραψε γι' αυτήν. Καταγόταν από την πόλη Αρράς και, όπως χιλιάδες άλλοι, έκανε και αυτός ένα προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους, κατά τη διάρκεια του οποίου πέρασε και από την Κύπρο, τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 1670. Οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις τις οποίες έγραψε τότε, διασώθηκαν σε ένα χειρόγραφο από 583 σελίδες, με τίτλο: «Du Voiage de Jerusalem» («Ταξίδι στην Ιερουσαλήμ»). Στο έργο του αυτό υπάρχει και ένα σύντομο απόσπασμα σχετικό με την Κύπρο.
Σ' αυτό, ο Νοέλ Ντομινίκ Ουρτρέλ αφηγείται την άφιξή του στην Κερύνεια, που την περιγράφει ως ολότελα κατεστραμμένη τότε και κατοικούμενη από Έλληνες κυρίως, που ζούσαν σε χαμόσπιτα ανάμεσα στα ερείπια (προφανώς ερείπια της περιόδου της Φραγκοκρατίας-Βενετοκρατίας). Αναφέρεται στη Λάρνακα, το εμπορικότερο λιμάνι του νησιού κατά τον 17ο αιώνα. Περιγράφει ακολούθως την πρωτεύουσα Λευκωσία και τέλος τη Λεμεσό. Δίνει επίσης μερικές γενικές πληροφορίες για την Κύπρο και αναφέρεται στην κατάσταση φτώχειας των Ελλήνων και άλλων Χριστιανών κατοίκων του νησιού, λόγω της τουρκικής καταπιέσεως και τυραννίας.
Ο Νοέλ Ντομινίκ Ουρτρέλ συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των πολλών ξένων επισκεπτών της Κύπρου, κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής της, που δίνουν προσωπικές μαρτυρίες για εξισλαμισμούς που εγίνοντο στο νησί. Αναφέρει ακόμη ότι πολλοί που προσπαθούσαν να γίνουν Μουσουλμάνοι, έστω και εικονικά και παραμένοντας Χριστιανοί στα κρυφά, απερρίπτοντο από τις αρχές, διότι οι τουρκικές αρχές, όπως γράφει ο επισκέπτης, ήθελαν να εισπράττουν περισσότερους φόρους, που καταβάλλονταν όχι από τους Μουσουλμάνους. Απορρίπτοντας, λοιπόν, αρκετούς, αυτοί συνέχιζαν να λογίζονται ως Έλληνες και Χριστιανοί υπόδουλοι, και συνέχιζαν επίσης να επιβαρύνονται με υψηλές και αβάστακτες φορολογίες. Ο Νοέλ Ντομινίκ Ουρτρέλ γνώρισε την Κύπρο το 1670, έναν ακριβώς αιώνα μετά την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς (το 1570-71). Ήταν μια εποχή κατά την οποία η Κύπρος, αναγκαστικά, άλλαζε και όψη και χαρακτήρα. Έτσι, το κείμενό του αποτελεί σήμερα αξιόλογη μαρτυρία.